Румънското общество е сред най-праведните в цяла Европа. И Православната

...
Румънското общество е сред най-праведните в цяла Европа. И Православната
Коментари Харесай

Русия използва румънското православие за влияние в най-важната черноморска държава от НАТО

Румънското общество е измежду най-праведните в цяла Европа. И Православната черква употребява това за разширение на въздействието си – с мисъл единствено за личните си облаги, се споделя в разбор на Neue Zürcher Zeitung, представен от БГНЕС.

Както напомня изданието, при свалянето на румънския деспот Николае Чаушеску през декември 1989 година, Румънската православна черква (РПЦ) не застана на страната стачкуващите, за разлика от протестантската и католическата черква. Тогава патриарх Теоктист е заставен да се отдръпна поради декларацията си за преданост към режима на Чаушеску в последните му дни; няколко месеца по-късно обаче той си възстановява поста и стартира да си сътрудничи с посткомунистическите управници.
Този епизод е знаменателен, счита изданието и отбелязва, че РПЦ търси близостта с държавната власт и я легитимира против солидна финансова прехрана. Както и в други православни страни, и в Румъния църквата ловко употребява създалия се след края на комунизма вакуум на идентичността и още веднъж заема централно място в политическия живот на страната . Тя обаче продължава традицията на авторитаризма с очебийно антизападни трендове - сговорничи с трите диктатури в Румъния през 20. век: монархическата (1938 - 1940), военната (1940 - 1944) и комунистическата (1944 -1989). През войната доста румънски духовници възторжено поддържат придвижването на легионерите, т.е. румънския фашизъм, написа изданието.

От новата комунистическа власт след войната румънското православие се възползва, като с дейното съучастничество на своя патриарх разрушава и експроприира обединената черква в Трансилвания. Така по волята на Сталин е пресечен един от най-важните мостове към западния свят. След 1989 година православната черква осуетява връщането на отнетата благосъстоятелност - неслучайно, тъй като самата тя е най-облагодетелствана от експроприацията. Значителна част от днешното ѝ благосъстояние идва от иззетите парцели на други църкви. Много духовници сътрудничат преди време на Секуритате и трансформират църквата във властови инструмент на режима, разяснява изданието. Както и в някои прилежащи православни страни, РПЦ не е преодоляла комунистическото си минало и не желае да отвори досиетата. Тя не желае сериозни изследвания.
В Румъния църквата има огромен престиж. Данните сочат, че румънското общество е измежду най-праведните в цяла Европа. РПЦ се възползва от това и уголемява въздействието си. Изборните акции не минават без църквата. През 2014 година доста румънски духовници се оповестиха против настоящия президент Клаус Йоханис, мотивирайки това с етническата и религиозната му принадлежност към немското лутеранство.
На натиска на РПЦ са се поддавали съвсем всички румънски държавни управления до момента. Изданието написа, че непосредственост с нея търсят множеството партии, само че най-тесни контакти има олигархичната Социалдемократическа партия, която понастоящем разрушава правовата страна в страната. Тази партия се отблагодарява на църквата освен с обилно държавно финансиране, а и с опрощаването на налози.
През последните години РПЦ от ден на ден ускорява властническия си курс. Посочва се също размяната на помпозни визити на патриарсите в Букурещ и Москва - и то на фона на остарялата злоба на румънците към свръхсилната прилежаща страна. Руското държавно управление употребява румънското православие като лост за въздействие над най-важната черноморска страна от НАТО , разяснява Neue Zürcher Zeitung. Напълно в духа на Русия са и акциите на РПЦ в отбрана на фамилните полезности и против хомосексуалността - акции, които ускоряват антизападните настроения в страната .

Румънската православна черква не е съдействала с нищо за демократизацията на страната след 1989 година Неспособността ѝ да се вгледа сериозно в себе си я трансформира в заложник на личното минало, а антизападните ѝ обичаи и моралната ѝ компрометираност я вършат лесна жертва на Москва . " Напоследък в Румъния още веднъж се усеща духът на Секуритате. И църквата също носи виновност за това ", заключва изданието.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР