Румънското министерство на енергетиката е издало решение, с което позволява

...
Румънското министерство на енергетиката е издало решение, с което позволява
Коментари Харесай

Газопровод ще свързва България, Румъния, Унгария и Австрия

Румънското министерство на енергетиката е издало решение, с което разрешава започване на дейностите по създаване на газопровода БРУА, който ще свързва България, Румъния, Унгария и Австрия. Новината е от Българска телеграфна агенция, която цитира осведомителният уебсайт "Зиаре ", позоваващ се на известие на румънското ведомство. Газопроводът, който ще е с дължина 550 км, би трябвало да свърже Източна и Централна Европа с газовите залежи в Каспийско и Черно море.

Според известието румънският оператор на газопреносната мрежа "Трансгаз " е извършил всички нужни условия за реализирането на този план. "Чрез БРУА Румъния ще може да експлоатира големия си капацитет от находища на природен газ в Черно море и по този метод ще се превърнем във фактор за енергийната сигурност в тази част на Европа ", акцентира румънският министър на енергетиката Антон Антон.

През първата фаза ще се построява тръба с дължина 479 км от Подишор (в югоизточния окръг Констанца) до Рекаш (в западния окръг Тимиш), като се чака тя да бъде приключена в края на 2019 година. А през идната 2020-а би следвало целият газопровод да е подготвен и към този момент да действа.

БРУА ще получи финансова поддръжка от Европейски Съюз посредством така наречен Механизъм за планове от общ интерес. Преди година се говореше за близо 180 млн. евро, като румънските управляващи трябваше да добави още 220 млн. евро,

За Унгария това е алтернатива за диверсификация на енергийните доставки, които за момента са главно от Русия, означи през февруари унгарският министър председател Виктор Орбан. Интересното е, че никой от нашите управници към този момент не обръща изключително внимание на този план. При все че газопроводът Гюргево-Русе би трябвало да стане част от плана БРУА, който се появи след неуспеха на "Набуко ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР