След заявката за протест на Съвета на ректорите и заплахата

...
След заявката за протест на Съвета на ректорите и заплахата
Коментари Харесай

ВУЗ-овете заплашиха да затворят врати, властта спешно отпусна средства

След поръчката за митинг на Съвета на ректорите и опасността от прекъсване на университетите на 20 май - властта отпусна 39 милиона лв. за заплати на преподаватели и работещи във висшите образователни заведения. Парите бяха гласувани с сегашния бюджет. Търсят се обаче още 184 милиона откакто депутатите одобриха промени в Закона за висшето обучение, само че пари за тях не бяха обезпечени. Ръководствата на ВУЗ-овете се срещнаха с президента и премиера.

Обещано и неизпълнено от страната нарастване на заплатите - това породи недоволството на университетите. С изменение на Закона за висшето обучение бяха признати правила, които обвързват плануваните пари от държавния бюджет за обучение и просвета с избран най-малък %.

Доц. Христо Беров - Исторически факултет на СУ " Св. Климент Охридски ": " Министерството на финансите просто отхвърля да извърши закона. С претекста, че няма пари. "

44 ректори на български университети сложиха подписа си в протестното писмо с претенции: първо - междинна работна заплата за университетския състав в държавните университети да бъде не по-малко от 180 на 100 от междинната за страната. И второ: минимална съществена заплата за най-ниската академична служба да не бъде по-малка от 125 на 100 от междинната за страната.

Доц. Христо Беров - Исторически факултет на СУ " Св. Климент Охридски ": " Асистент, който преди малко стартира - това значи 25-27 до 30 годишен човек, в доста случаи преди малко основал семейство, доста мъчно можем да го притеглим с 1800 лв. начална съществена заплата. "



Решението пристигна от кабинета. Правителството ще даде 39 милиона лв. за заплати на университетския състав, считано от 1 януари 2024 година Така възнаграждението за най-ниската академична служба ще се усили с 290 лв..

Галин Цоков - длъжностен министър на образованието и науката: " Пропорционално на това ще се усилят възнагражденията и на останалия научен състав. "

Димитър Главчев - длъжностен министър-председател: " Предложихме и на останалия състав - отвън университетския във висшите учебни заведения да бъде увеличено възнаграждението с 12%. Мисля, че взехме решение още един проблем през днешния ден, към този момент ви е познато, че той е наследен. "

По-рано президентът Румен Радев се срещна с ректори и съобщи, че е мощно угрижен от процесите, които се случват в последно време във висшето обучение у нас.



фотоси: Българска телеграфна агенция, БГНЕС

Румен Радев - президент на Република България: " Според мен, не би трябвало да стигаме до тук. Не за друго, само че това не е добър сигнал и на открито и към нашето общество. Защото партиите, които трансформираха Конституцията изложиха нов член 23, че образованието, науката и културата са висша национална полезност, не помниха да трансформират и бюджета или несъзнателно пропуснаха. И това към този момент поражда редица подозрения в искреността на тези мощни думи, записани в българската Конституция. И изцяло ви поддържам във вашите претенции. "

Проф. доктор Миглена Темелкова - ръководител на Съвета на ректорите: " Години наред българското висше обучение е недофинансирано, което за мен значи и подценявано от политическата власт в страната. "

Илияна Йотова - вицепрезидент на Република България: " Предишното държавно управление разгласи като собствен приоритет над целите българското обучение и въпреки всичко имаше един министър-председател, който би трябвало да е от вашите среди, има такова грубо неглижиране на висшето обучение в страната? "

Президентът увери, че ще приказва с премиера. Предварителната поръчка на ректорите беше на 20 май всички държавни университети и част от частните предупредително да не отворят порти. Но в петък следва ексклузивен съвет на ректорите, с цел да решат какви да са идващите им дейности.

По тематиката работиха: Милена Кирова, Виктор Борисов, Вера Александрова


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР