Румънският финансов регулатор отне лиценза на най-големия застраховател в страната

...
Коментари Харесай

Зрелищната смърт на румънския застрахователен лидер

Румънският финансов регулатор лиши лиценза на най-големия осигурител в страната City Insurance след счетоводна машинация. Опитът компанията да бъде избавена от подозрителен вложител с 300 млн. евро инжекция на капитал катастрофира при започване на септември. Отпадането на водача може да провокира ценови потрес при "Гражданска отговорност " и разбъркване, което да изстреля българската "Евроинс " преди всичко.
На върха на румънския осигурителен пазар обичайно е прохладно. Някогашният водач от 2013 година Astra банкрутира през 2015 година, година и половина откакто влезе в процедура по специфичен контрол, назначена от регулатора. А през 2016 година потъна и Carpatica - по-малък състезател, седми по записани награди, само че нападателно вълнуващ отворената ниша, изключително при наложителната " Гражданска отговорност ". Досега от локалното Бюро на автомобилните застрахователи са изплатени над 106 млн. евро по полиците на двата застрахователя и остават още 37.6 млн. евро.

Но 2021 година по всичко проличава ще бъде белязана от още по-внушителен колапс - който може да провокира освен финансови, а и обществени ударни талази. На 17 септември след към четири месеца мъка румънската Комисия за финансов контрол (ASF) лиши лиценза на City Insurance. Тя е не просто водач на пазара с над 20% дял и премиен доход, надхвърлящ 500 млн. евро, само че държи над 45% от сегмента на " Гражданска отговорност ". Несъстоятелността може да се реши единствено от съда, само че дейностите на регулатора я вършат съвсем неизбежна, откакто напролет той установи финансов дефицит от 150 млн. евро, и то в резултат на огромна финансова машинация.

А измежду печелившите евентуално ще е българската група " Евроинс ", чието румънско сдружение е второ по дял в " Гражданската отговорност ".
Румънският Wirecard
Още при експлоадирането на абсурда към City Insurance той беше съпоставен от локалните медии с краховете на колоси като WorldCom и Enron, а авторитетният Ziarul Financiar прави пространна прилика с вихрещия се сега скандал в немската финансова компания Wirecard. Препратките са не толкоз като мащаб, а като скица. В основата на проблемите на последния доминиран от румънски вложители осигурител е сходна счетоводна машинация. Ключовото лице в компанията от 2012 година насам е Дан Одобеску, шурей на някогашния министър председател Адриан Нъстасе, който беше наказан през 2012 година на две години затвор за корупция.
Последната компания с локален капитал в бранша беше следена от Дан Одобеску - шурей на някогашния министър председател Адриан Нъстасе.
Накратко, историята е, че от 2009 година компанията стартира да пораства стремително, като продава наложителната лавица по цени под пазарните, а след изгубването на Astra и Carpatica даже по-агресивно. Тази тактика разрешава на City бързо да натрупа пазарен дял, само че ненапълно познато и от българския пазар, ценовата война води до загуби. Повечето компании ги компенсират от облагите по други полици, само че за съсредоточените главно в " Гражданска отговорност " това не е допустимо. Още от 2014 година неустойчивият й модел буди терзания, а от 2019 година City Insurance стартира да изпитва забележими ликвидни проблеми, които се демонстрират в забавяния по заплащанията по искания към нея. Регулаторът още тогава стартира да й постанова санкции.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР