През лятото много хора смятат за свой дълг да отидат

...
През лятото много хора смятат за свой дълг да отидат
Коментари Харесай

Защо събирането на раковини и миди на плажа може да ви донесе глоба или затвор

През лятото доста хора считат за собствен дълг да отидат на море. Всички желаят да запазят за дълго спомените си от топлите дни и отпуските, по тази причина туристите постоянно вземат със себе си мидички за спомен. Изглежда, че нищо неприятно не би трябвало да се случи от няколко мидички или раковини, взети у дома. Но учените и управляващите на някои страни реагират доста остро на това – някои туристи даже получават санкции във тип на солидни санкции и даже затвор единствено за това, че са взели черупки от мекотели. Всъщност с това на пръв взор безобидно деяние хиляди туристи всяка година нанасят огромни вреди на дивата природа. Ето един къс обзор на аргументите, заради които по плажовете постоянно има доста черупки и за какво от време на време туристите биват глобени за тяхното събиране.

В някои страни можете да отидете в пандиза за събиране на раковини на плажа

Откъде идват черупките по плажовете

Мидите и раковините по плажовете са дело на мекотели, които живеят в моретата и океаните. Науката знае, че има към 200 000 мекотели, които основават черупки от калций в околната среда. Черупките на мекотелите се уголемяват, до момента в който порастват, защото калцият се отсрочва пласт по пласт.

Мидите отглеждат черупки за няколко цели по едно и също време. Първо, черупката ги защищава от хищници и физически пострадвания. Второ, черупката служи като здрава рамка, която поддържа меките тъкани на мекотелите. Трето, твърдата черупка оказва помощ на мекотелите да задържат влагата и да защищават телата си от изсъхване.

Морска раковина с дребен рак

Когато мидата почине, меките ѝ тъкани се разлагат или стават храна за другите водни организми. Много от тях се озовават на брега, защото биват отнесени там от мощните талази. Понякога черупките на мидите се разпадат на части, тъй че по плажовете можете да намерите развалени черупки. Обикновено туристите взимат със себе си най-вече цели екземпляри като сувенир, а те са тези, които носят най-голяма изгода на природата.

Защо животните имат раковини

Мидите си построяват черупки, с цел да се пазят, само че защо са нужни на другите сухоземни животни?

Според научното издание IFL Science разпръснатите по плажа мидени черупки се употребяват от птиците за създаване на здрави гнезда. Освен това някои типове птици гълтам частиците от миди, с цел да раздробяват храната в стомаха си и да ускорят храносмилането.

Раците-отшелници употребяват изхвърлените на брега раковини като жилища. Тези ракообразни имат мек и уязвим стомах, който не е затрупан с твърда черупка като другите типове раци. Затова те се нуждаят от спомагателна отбрана, която намират в празните черупки на морските мекотели. С израстването си раците отшелници могат да сменят черупките си с по-големи.

Рак аскет в откритата от него раковина

Някои морски организми употребяват празните черупки като инкубатори за яйцата си, като по този метод обезпечават спомагателна отбрана за своето поколение. Така да вземем за пример морските охлюви, раците и омарите снасят яйцата си в празните черупки. Току-що излюпеното поколение може да употребява черупките за отбрана, до момента в който стане готово да се появи на открито.

В кои страни не е позволено да се събират миди и раковини

През 2014 година учени пресметнаха с какъв брой % е намалял броят на мидите на плаж в Испания. Оказва се, че от 1978 година до 2010 година броят на мидите там е намалял с ужасяващите 60%. Това значи, че десетки, а може би и стотици скотски типове са останали без строителни материали, инкубатори за яйца и заслон. В дълготраен проект това може да докара до внезапно понижаване на техния брой.

В някои страни управляващите се борят против тези, които събират миди. В Обединеното кралство да вземем за пример от 1949 година работи закон, който не разрешава вземането на всевъзможни предмети от натурален генезис от плажовете.

При неналичието на същински черупки раците отшелници стартират да употребяват боклука

Събирането на празните раковини и миди в Съединени американски щати е законно, само че някои типове миди и мекотели са обект на строга отбрана и туристите могат неумишлено да си навлекат огромни неприятности. През 2018 година в американския щат Флорида беше задържана жена, която взела 40 раковини от плаж в Кий Уест. Оказало се, че те принадлежат на заплашен тип, по тази причина тя била арестувана за 15 дни и принудена да заплати санкция от 500 $.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР