Румънските власти въвеждат нови ограничителни мерки за пътуващите от България,

...
Румънските власти въвеждат нови ограничителни мерки за пътуващите от България,
Коментари Харесай

От днес: Карантина за влизащите в Румъния от България

Румънските управляващи вкарват нови ограничаващи ограничения за пътуващите от България, считано от през днешния ден, откакто страната ни бе добавена в „ аления “ лист. Това оповестиха от Министерството на външните работи.

По информация на българското посолство в Букурещ пасажери, които не са имунизирани, не са преболедували COVID-19 и не разполагат с документ за негативен резултат от PCR тест, ще бъдат поставяни под 14-дневна карантина.

Българските жители няма да бъдат поставяни под карантина в случай че дават отговор на някои от следните условия:

- да са имунизирани против SARS-CoV-2, като до влизането им в Румъния би трябвало да са минали минимум 10 дни от завършването на цялостната скица за имунизация. Поставянето на имунизацията и датата на завършването на цялостната скица на имунизация се потвърждава с дигитален Коронавирус документ на Европейски Съюз или с документ, публикуван от здравното звено, където е била сложена имунизацията. Той би трябвало да е на езика на съответната страна, както и да е преведен на британски език;

- да показват негативен RT-PCR тест за COVID-19, изработен до 72 ч. преди качване в транспортното средство (за пътуващите с публичен транспорт) или преди влизане в Румъния (за пътуващите със личен транспорт). Необходимо е отрицателният резултат от RT-PCR тест да се потвърди с дигитален Коронавирус документ на Европейски Съюз или с документ, публикуван на езика на съответната страна и преведен на британски език.

Обръщаме внимание, че при показан негативен резултат от PCR тест, жителите могат да обитават в Румъния най-много до 3 дни (72 часа). Тази ограничаваща мярка не важи за водачи, които транспортират артикули с МПС с потенциал над 2,4 тона, реализират превоз на пасажери с МПС с потенциал над 9 места (вкл. мястото на шофьора), както и в случай че пътуването е за осъществяване на професионални отговорности.

- през последните 180 дни са преболедували COVID-19, като към датата на влизане в Румъния да са минали минимум 14 дни от датата на потвърждаване на заразяването. Преболедуването на COVID-19 се потвърждава с дигитален Коронавирус документ на Европейски Съюз или с документ за позитивен резултат от RT-PCR тест за ковид от датата на потвърждаване на заразяването, публикуван на езика на съответната страна и преведен на британски език.

От карантина се освобождават и деца до 12-годишна възраст, без да е належащо да дават тест за COVID-19, както и директно преминаващи жители, само че при изискване че изоставен Румъния в границите на 24 часа от влизането им в страната. Под карантина няма да бъдат поставяни и децата на възраст сред 12 и 16 години, които показват негативен RT-PCR тест за SARS-CoV-2, изработен до 72 часа преди качване в транспортното средство (за пътуващите с публичен транспорт) или преди влизане в Румъния (за пътуващите със личен транспорт).

При потребност от подпомагане българските жители могат да се обръщат към: посолството на Република България в Букурещ на телефон: +40 21 230 21 50; +40 21 230 21 59 и на мейл [email protected].
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР