Румънката Лаура Кьовеши ще оглави Европейската прокуратура, която започва работа

...
Румънката Лаура Кьовеши ще оглави Европейската прокуратура, която започва работа
Коментари Харесай

Немско издание: И в България се страхуват от Кьовеши

Румънката Лаура Кьовеши ще оглави Европейската прокуратура, която стартира работа през 2021 година. Няколко европейски издания слагат акцент върху обстоятелството, че Кьовеши добре познава проблемите на страните от Средна и Източна Европа - и несъмнено сърцато ще се бори против корупцията и автокрацията. Германският Die Welt написа:
Защо в Източна Европа се опасяват от Кьовеши
„ Над 60% от румънците имат доверие на Кьовеши, демонстрират допитвания, които изнасят и цифрата за доверието към Народното събрание: 11 на 100. Най-вече корумпираните елити в Източна и Средна Европа се притесняват от същинско политическо земетресение след избирането на Кьовеши. На пръв взор този избор наподобява като жест към района, който се счита за недооценен - та нали Кьовеши е от Източна Европа. Всъщност обаче тя най-вероятно ще пипа с доста по-здрава ръка от всеки западноевропеец, когато става дума за комплицираните оплетености на източноевропейските политици и техните бизнес другари. Просто тъй като от опит добре познава тамошните навици, а и никой не може да я упрекна, че е някаква „ арогантна западноевропейка " ", разяснява Die Welt.
На същото мнение е маджарски опозиционен вестник: „ Европейската прокуратура беше основана, с цел да проверява закононарушения по отношение на европейските помощи. И не е чудно, че против Кьовеши най-упорито се опълчват таман държавните управления на източно- и средноевропейските страни, които изключително бият на очи при разхищаването на обществени средства. Унгария въобще не се причисли към Европейската прокуратура, само че несъмнено ще изпадне в конфузно състояние, когато Кьовеши със свойственото си озлобление на булдог стартира да се рови в усвояването на европейски пари от зетя, бащата, старите другари и партийните приятели на Виктор Орбан. По предписание автократичните режими се провалят не заради липса на народна власт, а поради корумпираността на политическите елити. В Будапеща, Прага, Варшава и София, където са подслонени най-ожесточените съперници на Кьовеши, това е добре прочут факт ", написа изданието, предава Deutsche Welle.
" Благонадеждна, правилна и ефикасна "
Швейцарският „ Нойе Цюрхер Цайтунг " напомня по какъв начин беше преодоляна тази опозиция: „ Наглостта, с която държавното управление в Букурещ се опитваше да запуши устата на Кьовеши, в последна сметка даже подкрепя нейната кандидатура. Още през цялото време Европарламентът държеше на румънката - с цел да показва, че в битката си за налагане на правовата страна Европейски Съюз не има намерение да се помири с властническите трендове в някои страни-членки ", разяснява швейцарското издание.
И най-после няколко реда от Die Welt за общото сред Лаура Кьовеши и румънския президент Клаус Йоханис: „ И двамата са от Трансилвания. Също като Йоханис, Кьовеши също стартира кариерата си в Сибиу, където сегашният президент беше кмет. Тя се омъжва за трансилвански маджарин, чието фамилно име резервира и след развода през 2007 година. Друга аналогия с Йоханис е, че и тя се счита за благонадеждна, правилна и ефикасна ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР