Родни суджуци се продават колкото бутилка виноЛуканка с праз струва

...
Родни суджуци се продават колкото бутилка виноЛуканка с праз струва
Коментари Харесай

Ценов секира: Домашният кашкавал удари 35 лева килото

Родни суджуци се продават колкото бутилка вино

Луканка с праз коства 15 лв. парчето. Телешките суджуци и три типа шпеков колбас пък са по 12 лв.. Хубавото домашно сирене и кашкавал вървят надлежно по 28 и 35 лв. килото. Цените са от постоянния фермерски пазар в един от столичните молове, който се организира в събота и неделя, отбелязва.

Много се купуват, убеждава търговец фермер и добавя: От 6-7 години предлагаме саламите. Който човек е купил, повтаря, взима ми телефона и му вършим доставка на адрес. В Хасково гледаме прасетата, изяснява различен търговец, на който този ден му е първи на фермерския пазар. „ Предпочитаме клиентите ни да дегустират, с цел да се убедят във усета на продуктите, които предлагаме “ - изяснява жена, пред която върху кръгли дървени плата са изсипани нарязани части сирена и кашкавали.

Технология

„ Телетата ни са в Ковачевица. Имаме и единствено телешко, единствено свинско и примес – разнообразни проценти. Във всяко от стопанствата си имаме касапница. Не се замразява месото. Веднага, като отиде в цеха, се цялостни в обвивки или в вътрешности и саламите постъпват за узряване в помещение с висока мокрота и температура сред 5 и 7 дни. Това е един от най-старите колбасарски способи. След това ги сушим, както са сурови. Други ги варим и по-късно сушим. В нашите артикули няма соя, няма глутен, единствено същинско българско месо “, изяснява производител.

Казва, че и в млечните артикули няма никакъв консервант. Слагаме единствено мляко, сол и закваска. Имаме краве кашкавал, краве сирене, овче сирене. Кравето е 16 лв. килото, овчето е 23 лв.. Кашкавалът - 26 лв.. Предлага се и кашкавален гюбек с билки.

Масленост

Търговец от известна мандра в Пловдивско пък изяснява, че продава млечни артикули от порода овца, известна с най-масленото мляко - сред 6,9 и 7,2% при общоприета 6%. Цената на неговия кашкавал е 35 лв., на сиренето - 28 лв.. Продуктите се създават в Родопския край. До тях са подредени буркани с лютеница - 7 лв. огромната и 5 лв. дребната. Имат и агнешко в буркани.

Малко по-надолу е масата с обилие от виновност. Продава ги младо момиче. Бяло изсъхнало, розе и алено каберне. По 15 лв. са виновността от по-старите реколти, а по 12 лв. по-младите. Има и наливни – каберне, розе, бяло мускат – по 6 лв..

Зеления

Зеленчуците са в центъра на фермерския пазар, виждат се отвред. Салатата е по 2 лв., българските домати са по 5 лв., кутия чери домати излиза към 10 лв., краставиците са по 5 лв. килото. Връзка репички, чесън, лук - по 1,50 лв.. От Гърция са ягодите – кутията е 5-6 лв.. Продава се и бял фасул по 5 лв. килото, ориз по 4 лв. и кутия трюфели с умопомрачителен мирис. „ Трюфелите са от нашите гори, имам две кучета, които ги търсят ", споделя търговецът и демонстрира гората с кучетата на фотография.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР