Роджър Федерер може да е смятан от мнозина за най-великия

...
Роджър Федерер може да е смятан от мнозина за най-великия
Коментари Харесай

Завръщането на класиката

Роджър Федерер може да е считан от мнозина за най-великия тенисист в историята, само че швейцарецът е изправен пред съвсем невъзможна задача - да победи Рафаел Надал на клей. Днес двамата колоси се изправят един против различен за 39-и път на полуфиналите на " Ролан Гарос ".

Краля на клея се е устремил към 12-та купа на на Откритото състезание на Франция и има единствено две загуби в 93 мача след дебюта си в Париж през 2005 година При едната от тях, позволена от Робин Сьодерлинг през 2009 година, Федерер се възползва и стигна до едиствената си купа на " Ролан Гарос ".

Швейцарецът отхвърли концепцията, че не е имал предпочитание да играе против Надал, който дълги години го тероризираше на червени кортове. " Ако искаш да спечелиш нещо на клей, без подозрение, на някакъв стадий би трябвало да се изправиш против Рафа ", разяснява той.

Here we go again...

Roger Federer and Rafael Nadal will meet in the #FrenchOpen semi-finals.

More: https://t.co/OaUGw3cdpu #bbctennis pic.twitter.com/uR1WJYXSPG
— BBC Sport (@BBCSport) June 5, 2019
Двамата ще играят за първи път един против различен на този шампионат от 2011 година, когато си оспорваха купата. За последно те се срещнаха на клей в Рим през 2013 година На клей Рафа има 13 победи и 2 загуби против Роджър, а в Париж пет победи и нито една загуба.

Испанецът се изрече по-оптимистично, като дефинира дуела като следващия исторически епизод, от който той се радва да е част. Шансовете за този конфликт бяха минимални, откакто Федерер пропусна сезона на клей последните две години. 37-годишният швейцарец обаче реши да играе тази година, а утрешният конфликт може да се окаже последният му късмет за триумф над огромния му противник на " Ролан Гарос ".
Въпреки превъзходството на Рафа на червени кортове и изключително поредицата му победи над Федерер в един интервал, рекордьорът по трофеи от Големия шлем не наподобява подобен новобранец, както преди години. Роджър като че ли заличи спомените от мъчителните загуби, като тази на финала в Париж през 2008 година, когато бе потиснат и взе единствено четири гейма, губейки с 1:6, 3:6, 0:6, а няколко седмици по-късно бе повален и в своя дом - на " Уимбълдън " след героичен дуел.

Сле завръщането си на корта след дълго неявяване при започване на 2017 година Федерер е в серия от пет следващи победи над испанеца, а това не включва полуфинала в Индиън Уелс този сезон, когато Надал се отхвърли преди мача. След тези триумфи общата статистика е 15 триумфа за Роджър и 23 за Рафа.

Is it the greatest rivalry in tennis history?

Is it the greatest rivalry in sport?

Rafael #Nadal & Roger #Federer clash in a blockbuster #RolandGarros semi-final on Friday - take a trip down memory lane and relive all of Fedal's 38 previous showdowns https://t.co/KJBp6iUkKj pic.twitter.com/b327pFWsyY
— Live Tennis (@livetennis) June 6, 2019
Именно последните две години швейцарецът изненада противника си с новия си метод - по-агресивен, по-къси разигравания и повече опасности. От началото на " Ролан Гарос " тази година единствената уязвимост, която той показва е, че не се възползва от възможностите си. Срещу Вавринка Федерер осъществя едвам 2 от 18 благоприятни условия за пробив. Той има един изгубен сет от началото на шампионата, колкото и утрешния му противник.

Надал си остава огромният любимец, само че този път Роджър не излиза като жертван.

Статистика:
- 38 мача - 23 победи за Надал, 15 за Федерер
- На клей - 13 победи за Надал, 2 за Федерер
- На " Ролан Гарос " - 5 победи за Надал, 0 за Федерер
- Федерер е в серия от 31 следващи завоюва гейма при собствен сервис от финала на Откритото състезание на Австралия през 2017 година
- Федерер има четири трофеи от Големия шлем след навършването си на 30 години, Надал има 3 след тази възраст
- През 2006 и 2007 година на финалите на " Ролан Гарос " Надал поставя завършек на серии на Федерер от 27 следващи победи в шампионати от Големия шлем
- Надал има 17 извоювани сета повече от Федерер в дуелите посред им (67-50)
- Федерер има 112 победи и 13 загуби против останалите левичари без Надал
- Двамата са се срещали девет пъти на фаза полуфинал (6-3 за Надал)
- Двамата са играли 12 пъти на шампионат от Големия шлем (9-3 за Надал)
- Победителят от утрешния конфликт ще бъде номер 2 в международната класация в понеделник, а изгубилият номер 3

ЕМИЛ ЯНЧЕВ, Париж
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР