Роден фентъзи роман разкрива тайните на крепостта Баба Вида“. Змей

...
Роден фентъзи роман разкрива тайните на крепостта Баба Вида“. Змей
Коментари Харесай

БГ роман разкрива тайни на „Баба Вида“

Роден фентъзи разказ разкрива тайните на крепостта „ Баба Вида “. „ Змей покровител “ от Симона Панова / " Сиела " / е вихрен дебют, в който  предания и митове се преплитат с аромата на липи и чудо. Съвсем не е инцидентно, че „ Баба Вида “ е единствената напълно непокътната средновековна цитадела в България, играла по едно и също време роля на отбранително оборудване и на владетелска обител. В стените на този възвишен монумент от родното минало се крие същинска магия. В тази история странстват доблестни и подли митични същества, смели и борбени царкини и тайнствени самодиви..

Изминало е хилядолетие, откогато кулите на „ Баба Вида “ разгръщат сянката си над китния Видин. Но тяхната стопанка – Вида – към момента е там, с цел да го брани. Някога царкинята е почнала да линее поради любовта на змея Пламен. Тогава тя решила  да го подлъже с машинация и да го вгради в основите на крепостта си, с цел да закриля обичания ѝ град вечно. С последния си мирис младият дракон проклина нея и сестрите ѝ в никакъв случай да не намерят покой. Днес Вида е  нащрек и подготвена за борба. Защото в нощта, бележеща приключването на хиляда години, змеят има късмет да се освободи, в случай че различен заеме мястото му… А няколко видински деца ще се окажат посред същинска стихия, в която змейове, лами и самодиви плетат заприказва и интриги, а във всяка усмивка се крие изменничество.

Легендата споделя, че няма нищо по-сигурно от цитадела, защитавана от „ Змей покровител “, и че когато дракон те обича, линееш, без значение дали отвръщаш на благосклонностите му. Но когато на карта са заложени животът на смъртните и ориста на един град, античен като Дунава, не ти остава нищо друго с изключение на да се изправиш против всяко антично проклинание, с цел да спасиш това, което обичаш.

Симона Панова е родена през 1992 година във Видин. Израстнала е край Дунава, из величествените сенки на „ Баба Вида ” и приказните улички на „ Калето “. Оттогава обожава легендите. Прекарвa осем години във Англия, където завършвa университета в Ланкастър и работи на разнообразни административни длъжности. Но зовът на родния град се оказва по-силен и със своя разказ тя демонстрира голямата си любов към него.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР