Рицар, загинал от удар с меч, бе открит неотдавна под

...
Рицар, загинал от удар с меч, бе открит неотдавна под
Коментари Харесай

Рицар с тяло на ръгбист открит в кралски параклис

Рицар, умрял от удар с меч, бе открит наскоро под пода на параклис в замъка Стърлинг, Шотландия. Той е умрял при започване на XIV век по време на шотландските войни.

Специалисти по антропологична реорганизация съумели да възстановят образа на знатния феодален боец. Оказало се, че той приличал на ръгбист. По време на разкопките в крепостта били открити останките на десетина души.

Сред тях имало и две деца. Разкопките се провели по време на реставрацията на кралския замък от епохата на Ренесанса, като се прегледали най-много частите вътре в крепостта, където били открити гробове.

Всички те са в кралския параклис и са датирани сред XIII и XV век. Реконструкцията на лицето на средновековния рицар разрешила да се разбере по какъв начин е изглеждал рицарят с телосложение на ръгбист.

Той бил доста мощен физически и тялото му наподобява на това на добре квалифициран спортист. Според археолозите рицарят от детска възраст е бил подготвен да борави с тежки мечове, което се е отразило на физиката му.

 Рицар с тяло на ръгбист открит в кралски параклис

Неизвестният рицар умрял, когато бил на 25 години. Преди гибелта си той имал пострадвания, които получил години преди съдбовния си край. В момента учените работят над разгадката на гибелта на рицаря.

Те са се заели с нелеката задача да схванат по кое време тъкмо е умрял той. Оказало се, че дълго време е живял със стрела в гърдите, преди да бъде погубен с меч. На челото му имало сраствания на кости, зародили от остаряла рана, нанесена най-вероятно с секира.

Фаталната рана, която му била нанесена с меч, разпорила главата му от носа до брадичката, до момента в който воинът лежал на земята. Технологиите, с които боравят актуалните археолози, ще им разрешат даже да схванат от кой шотландски жанр е рицарят.

Те ще схванат детайлности и за останалите хора, заровени в кралския параклис. Сред забавните обстоятелства, които ще бъдат разкрити от археолозите, са методът, по който са починали, както и общественият им статус.

Най-вероятно измежду останките в параклиса има и такива на посетители на домакините на замъка, който постоянно е бил посещаван от хора от Франция. Сред жителите му пък имало освен шотландци, само че и англичани.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР