Рисковете и заплахите за регионалната сигурност, европейската и евроатлантическата сигурност

...
Рисковете и заплахите за регионалната сигурност, европейската и евроатлантическата сигурност
Коментари Харесай

Румънският президент: Трябва да бъдем много добре подготвени за агресивни действия, включително хибридни атаки

Рисковете и заканите за районната сигурност, европейската и евроатлантическата сигурност се усилиха, съобщи президентът Клаус Йоханис през днешния ден в Къмпия Турзий, отбелязвайки, че Румъния би трябвало да бъде доста добре готова " да противодейства на нападателни дейности ", заяви особено за Българска телеграфна агенция организация Аджерпрес.

" Преминаваме през извънредно под напрежение интервал, в който рисковете и заканите за районната, европейската и евроатлантическата сигурност, в това число за сигурността на Румъния, се усилиха. Тенденциите на връщане към силовата политика и оборване на сегашния демократичен интернационален ред, както и на европейската архитектура на сигурността, построена след Студената война, са явни. При тези условия ние би трябвало да бъдем доста добре готови да противодействаме на нападателни дейности, в това число хибридни дейности, да вземем за пример в киберпространството. Румъния работи твърдо и поредно за усилване на солидарността и единството на НАТО, а трансатлантическата връзка съставлява главен детайл за поддръжка на съюзническата единодушие ", съобщи президентът след посещаване в 71-ва военновъздушна база " Генерал Еманоил Йонеску " в Къмпния Турзий, окръг Клуж.

Той добави, че военната база в Къмпия Турзий е доста значима за румънската войска. " Радвам се да видя, че имаме съответни резултати от процеса на рационализация на военновъздушните сили, само че също и на сухопътните сили, два базисни съставния елемент на нашата войска ", съобщи президентът Йоханис. Клаус Йоханис добави, че Румъния е подхванала първите ограничения за модернизиране на въоръжените си сили от началото на 2015 година, когато беше подписано политическо съглашение за разпределяне на 2 % от Брутният вътрешен продукт за защита за интервал от минимум 10 години. " От тогава в сходство с решенията, с които Румъния се е заела в границите на Северноталнатическия алианс, ние поставяме непрекъснати старания да имаме най-модерното съоръжение и да усъвършенстваме подготовката на военните структури посредством учения с все по-голяма трудност, в това число в съюзнически формат. Настоящият подтекст в нашето директно съседство още един път потвърждава, че тези ограничения са нужни ", уточни Йоханис.

" Скъпи военнослужещи, румънската войска е фундаментална институция на страната, постоянно отдадена на отбраната на независимостта, целостта и националния суверенитет на Румъния. Моралните полезности, на които нейната бойна мощ се основава - почтеност, татковина, дълг - съставляват основите на задачата на всеки боен. Военновъздушните сили имат значима роля в укрепването на отбранителния потенциал на нашата страна и са способни да извършват комплицирани задачи за отбрана на румънското въздушно пространство, както и да организират транспортни задачи на огромни дистанции. Новите видове самолети, които влязоха на въоръжение в армията, изключително самолетите Ф-16, разрешават осъществяването с висока успеваемост на всички характерни задачи. Процесът на рационализация на военновъздушните сили няма да спре дотук, имаме поради да купим и самолети от последно потомство Ф-35 ", сподели президентът.

Той акцентира, че Румъния е решена да развива и да продължи да модернизира военните си качества според уговорките, поети в границите на Северноталнатическия алианс. " Същевременно ние ще продължим да обръщаме повече внимание на повишението на оперативния потенциал на всички военни структури, както посредством национални старания, по този начин и в многонационален подтекст. Продължаването на стратегическите старания на Румъния да подсигурява териториалната целокупност и сигурността на жителите си, както и да обезпечава поддръжка на страните съюзнички и партньорки според поетите интернационалните задължения, е приоритет на външната политика и политиката на сигурността на страната. Същевременно увеличението на устойчивостта както на равнището на военните структури, по този начин и на равнището на публичните институции и обществото като цяло, съставлява съществена посока на деяние, включена в използването на Националната тактика за защита на страната ", съобщи Йоханис.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР