Риболовът в Средиземно и Черно море започва да преодолява прекомерната

...
Риболовът в Средиземно и Черно море започва да преодолява прекомерната
Коментари Харесай

Икономическата стойност на риболова в Средиземно и Черно море се оценява на 9.4 млрд. долара

Риболовът в Средиземно и Черно море стартира да преодолява несъразмерната експроатация. След десетилетия на възходящ човешки напън върху морските екосистеми и рибните запаси на Средиземно море и Черно море, последните данни сочат, че най-сетне стартира да се преодолява несъразмерната употреба на жизненоважните рибни ресурси в района.

Според нов отчет за положението на средиземноморския и черноморския лов на риба (ССЧР2020), като се вземат поради новооценените ресурси, броят на рибните ресурси с висока относителна биомаса се е удвоил от последното издание, оповестено през 2018 година.

Този отчет се издава на всеки две години от Генералната комисия по риболовство за Средиземно море (ГКРСМ) - орган на Организацията за издръжка и земеделие (ОПЗ). Документът се изготвя от чиновници на ОПЗ, които са част от секретариата на ГКРСМ, в съдействие с защити специалисти и въз основа на данните, изпратени от риболовните администрации в Средиземно и Черно море, както и от разбора, осъществен от техническите органи на Генералната комисия по риболовство за Средиземно море.

Въпреки че множеството ресурси остават свръхексплоатирани, за първи път от десетилетия генералната комисия съумява да рапортува някакви позитивни трендове.

Важни образци за усъвършенстване измежду предпочитаните ресурси включват европейският хек, който демонстрира признаци на възобновяване в Средиземно море, и калканът в Черно море, при който се следи спад в коефициента на употреба, до момента в който биомасата на репродуктивния му ресурс продължава да се възвръща през последните четири години.

„ Благодарение на ангажираността на членовете и специалистите на ГКРСМ за справяне със съществуващите провокации, за първи път можем да кажем, че в бранша най-сетне се появяват някои позитивни сигнали “, споделя Абдела Срур, изпълнителен секретар на Генералната комисия по риболовство за Средиземно море. „ Въпреки че знаем, че има още доста работа, която би трябвало да се свърши, преди риболовът в района да е на устойчива основа, ние сме удовлетворени, че започнахме да обръщаме някои от най-тревожните трендове. “

Според Ислем Бен Айед, президент на Тунизийската асоциация за развиване на занаятчийския лов на риба, устойчивото ръководство не носи изгода единствено на рибните ресурси. „ Устойчивостта на риболова в Средиземно и Черно море значи поддържане на работни места, обезпечаване на здравословна храна и поддържане на културното завещание в нашите крайбрежни общности за идващите генерации “.

Положителна смяна към резистентен лов на риба

Миналият ноември министри от района потвърдиха своята политическа ангажираност за постигане на задачите, заложени в Декларацията MedFish4Ever и Декларацията от София да се преследва даже по-високо равнище на упоритост в бъдещата Стратегия на ГКРСМ (2021-2025).

Някои обилни триумфи са реализирани в този момент, откакто националните и районните ограничения за ръководство имаха време да се приложат и донесат резултати. Вече са въведени 10 многогодишни проекти за ръководство на рибарството, които покриват повече от 4 000 риболовни кораба.

Социално-икономическо влияние на рибарствотов района

Докладът разкрива че в забележителна степен риболовът в Средиземно море и Черно море способства за районните стопански системи, като генерира директни доходи, подтиква по-широки разноски и обезпечава основни работни места. Общата годишна икономическа стойност на риболова в района се прави оценка на 9.4 милиарда $.

Средиземноморският и черноморският лов на риба обезпечават 225 000 работни места на борда и се счита, че способстват за препитанието на общо 785 000 души. В елементи от някои страни, в това число Тунис, Хърватия и Мароко, близо 1 на всеки 100 крайбрежни поданици е риболовец.

Въпреки че дребномащабният лов на риба съставлява по-голямата част от промишлеността и съставлява преобладаващото болшинство от риболовните кораби (83%) и работните места, свързани с риболова (57%) в района, неговия дял от общия улов в района е единствено 15 %.

Рибарите в дребномащабния лов на риба генерират по-малко от 30% от общите доходи от лов на риба, имат нерешителен занаят и са най-уязвими за непредвидени проблеми или рецесии като пандемията COVID-19. Те се нуждаят от повече държавна поддръжка и по-здрава рамка за обществена отбрана, в това число достъп до обезпечаване за безработица, се споделя в документа.

Докладът също предлага скъпа информация за положението на актуалната работна мощ в рибарството в района. Секторът внезапно застарява - съвсем половината от служащите в бранша са над 40 години и единствено 17% са под 25 години. Това е обстановка, която изисква дейни ограничения, с цел да се подсигурява, че има разполагаем квалифицирана работна мощ.

В допълнение отчетът акцентира, че построяването на резистентност в рибарството ще бъде все по-важно, имайки поради възходящия напън върху морската среда от изменението на климата и човешките действия. Новото издание може да служи като инструмент за ориентиране на дейностите към устойчивото бъдеще.

Генералната комисия по риболовство за Средиземно море

е районна организация за ръководство на рибарството, настояща в границите на Организацията за издръжка и земеделие, чиито пълномощия вклюват всички морски води на Средиземно и Черно море. Основната му цел е да обезпечи опазването и устойчивото потребление на живите морски запаси, както и устойчивото развиване на аквакултурите.

Членовете на тази организация включват 23 договарящи страни (Албания, Алжир, България, Хърватия, Кипър, Египет, Европейски съюз, Франция, Гърция, Израел, Италия, Ливан, Либия, Малта, Монако, Черна гора, Мароко, Румъния, Словения, Испания, Сирия, Тунис, Турция) и 5 сътрудничещи недоговарящи страни (Босна и Херцеговина, Грузия, Йордания, Молдова, Украйна).

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР