Големи търговски вериги и Сдружението за модерна търговия обвиниха Народното

...
Големи търговски вериги и Сдружението за модерна търговия обвиниха Народното
Коментари Харесай

Ще изчезнат ли някои видове хляб от магазините

Големи търговски вериги и Сдружението за съвременна търговия упрекнаха Народното събрание в законодателен произвол и приканиха президента Румен Радев да спре с несъгласие решението, с което депутатите сложиха 15% таван на надценката на три типа самун - бял, Добруджа и стандартизиран.

Предложението беше признато в последните часове на този парламент.
 
От Сдружението за съвременна търговия считат, че ощетени ще са в последна сметка потребителите, в това число през по-високи цени, оповестява Нова телевизия.
 
Според Николай Вълканов, изпълнителен шеф на Сдружението за съвременна търговия, има два съществени казуса.
 
„ Първият е по метода, по който беше признат този текст, без авансово разискване, без претекстове, без мнения и от други институции ”, съобщи Николай Вълканов. „ През 2019 година имаше сходен проблем. И Министерството на стопанската система, и Комисия за защита на конкуренцията излязоха с изрично мнение, че сходна мярка за стоките от първа нужда, би довела до тъкмо противоположните резултати. Комисия за защита на конкуренцията споделя тогава, че ниските цени са резултат от конкуренция, не от регулация. Това може да докара всички търговци да се приближат до оптималната надценка ”, съобщи Вълканов. 

Искат несъгласие на новата регулация за надценката на хляба

„ Всеки търговец има друг бизнес модел. Няма по какъв начин да се фиксира една надценка за всички търговци. Това ги слага в неравностойно състояние. Тук идва и второто огромно терзание. До няколко месеца, при тази неустановеност и непрекъснати избори, можем да влезем в догадка, при която цели стокови групи могат да влязат в таван на надценката ”, съобщи Вълканов.
 
Той акцентира, че надценка не значи облага. В нея са включени и всевъзможни разноски.
 
 Хлебопроизводители: Хляб за 60 ст. е фантастика Darikfinance
„ Ако закрепената надценка е под себестойността на един търговец и над себестойността за различен, то този, който е ощетен, ще би трябвало да усили цената на нещо друго, с цел да си покрие загубите. Или ще махне този продукт от стоките, които предлага, или ще вдигне цената на нещо друго ”, изясни Вълканов.
 
„ Не можеш да фиксираш надценката на края на веригата. Производителят може да си подвига колкото си желае цената ”, разяснява още Вълканов.
 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР