Повечето от нас помнят бабините компоти и сладка – с

...
Повечето от нас помнят бабините компоти и сладка – с
Коментари Харесай

Колко излизат домашните компоти

Повечето от нас помнят бабините компоти и сладка – с мирис на лято даже и в най-студения зимен ден. При цените на плодовете и захарта в този момент обаче мъчно ли ще бъде да изчислим какъв брой би коствало да се направи цялостен рафт такава зимнина в мазето. Какви са рецептите за подготвяне и време ли е да се вършат?
 
С всеки идващ ден цялостните буркани в мазето на Филка Стоянова от врачанското село Лиляче стават все по-малко и е време да се заеме с приготвянето на идната зимнина. През последните 30 години стартира да прави първите компоти по това време и към този момент е добила рутина в приготвянето.

Пълниш буркана доникъде, слагаш 6 лъжици захар - по този начин стартира нейната рецепта.  Първи са тези от ягоди и по тази причина към този момент прави изследване.
 
" Днес питах на пазара. 6 лв. костват ягодите. От 1 кг ягоди стават, може би, 6 естествени компота. От 1 кг захар – 7. Значи един лев, в случай че сложим на буркан ягоди и 40, към 40 стотинки захар и капачката 10 – лев и 50. И другите обработки – вода, варене – 2 лв. ", съобщи тя пред Нова телевизия.

Защо произвеждаме все по-малко плодове

Сладкото излиза още по-скъпо. " На 1 кг плод се поставя минимум 800 грама захар. 6 лв., в случай че е един кг ягоди, 800 грама захар и то ще излязат най-вече 4 бурканчета дребни. Значи 6 и захарта минимум 2.50 – 8.50 и варенето – към 10 лв. и то ще се окаже, че няма и 5-600 грама сладко ", счита Филка.
 
 istock istock
Въпреки това няма желание да се откаже да прави, тъй като това е фамилна традиция, която научила още, когато пристигнала млада младоженка в този дом. Сред тях са варенето на компоти и правенето на сладко. Опитва се да съобщи тези умения и на младите у дома.
" Уча дъщерята, но младите доста не се интересуват. Повече гледат мама да го направи, само че като почна, оказват помощ ", споделя тя.
 
Готова е да научи всеки и на своята персонална тактика, когато плодовете са скъпи. И ще чака плодовете да поевтинеят. Има и рекомендация за хората, които чакат единствено на пазара - да дойдат на село и да си произведат, тъй като на село е по-хубаво от града.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР