Резултатите от преговорите между президентите на Беларус и Русия в

...
Резултатите от преговорите между президентите на Беларус и Русия в
Коментари Харесай

Преговорите между Лукашенко и Путин: Кой всъщност печели?

Резултатите от договарянията сред президентите на Беларус и Русия в Сочи и съглашението за прекачване на втория транш от 500 милиона $ от съветския държавен заем на Беларус провокира необятен резонанс в немските медии. При какви условия Путин дава пари на Лукашенко? Как това решение ще повлияе на по-нататъшната орис на Беларус и по какъв начин би трябвало да реагира Европейският съюз? Отговорите търси в собствен разбор " Дойче Веле ", съобщи БГНЕС.
1. Европейски Съюз е стеснен в ограниченията за влияние върху Беларус
Тези дни политическата карта на източната част на Централна Европа се пренаписва, написа колумнистът на вестник Der Tagesspiegel Кристоф декор Маршал. Решава се ориста на Беларус, за бъдещето на която Европейски Съюз и Русия се борят. В единия случай приказваме за " независимост и суверенитет ", в другия - за " завръщане към империята с отменяне на самоопределението и в последна сметка от държавността ", счита създателят на коментара.
Икономически Лукашенко е доста подвластен от Русия, напомня декор Маршал, " по тази причина той отиде на среща с Путин като молител ". Москва, от своя страна, от дълго време се стреми да сътвори Евразийски стопански съюз като контраст на Европейски Съюз.
Европейски Съюз, който стегна глобите против Лукашенко през последните седмици, има лимитирани благоприятни условия: по-нататъшното повишаване на натиска ще усили зависимостта на Лукашенко от Путин. Литовският външен министър Габриелус Ландсбергис към този момент предизвести, че " ескалацията може да докара до съветската анексия на Беларус ", написа немският публицист.
 Тихановска: Европа да ускори глобите против режима на Лукашенко Тихановска: Европа да ускори глобите против режима на Лукашенко
Лидерът на беларуската съпротива Светлана Тихановска изрази вяра Европа да ускори глобите против режима на президента Александър Лук...
Поглъщането на Беларус от Русия " ще промени коренно картата на Европа ", предизвестява Кристоф декор Маршал. " Нова желязна завеса ще падне на източната граница на НАТО и Европейски Съюз. Руските войски ще се окажат навръх границите на трите балтийски страни и Полша. Съществуването на Украйна ще бъде извънредно несигурно - страната ще бъде блокирана от Русия от три страни ", предвижда анализаторът на Der Tagesspiegel. Следователно, съгласно него, за Европейския съюз е " извънредно време да откри средства за дейно противопоставяне на Путин ".
2. Лукашенко към този момент не маневрира сред Запад и Изток
Путин знае, че Лукашенко е под мощен стопански напън, не на последно място поради новите наказания на Европейски Съюз, написа Кристина Нагел, коментатор на Tagesschau - новинарска стратегия по първия канал на немската телевизия ARD. А " по-големият брат ", съгласно нея, още веднъж е обезпечил на Лукашенко избавителна " капкомер ".
Германският публицист показва, че още през февруари Путин " явно неслучайно акцентира зависимостта на Минск от Москва ". " Русия остава най-големият стопански сътрудник на Беларус. Осигурявайки съвсем 50% от вложенията, ние сме най-големият вложител. Руските компании са вложили повече от четири милиарда щатски $ в беларуската стопанска система ", напомни тогава съветският президент.
" След като се контракти за втория транш от заем от 500 милиона $, който Москва ще даде на Минск, Путин може да изиска от Лукашенко услуга. Така че сега сполучливото маневриране на Лукашенко сред Изтока и Запада завърши ", заключава Кристина Нагел.
 Анализ: Могат ли да работят западните наказания против Русия в този им тип Анализ: Могат ли да работят западните наказания против Русия в този им тип
Путин и Лукашенко съумяват ловко да лавират сред несъгласията на Запада, се споделя в публикацията на английското издание Spectator под заг...
3. " Проблемът на Лукашенко " може да бъде решен благодарение на Путин
Не е известно сигурно защо в действителност са говорили Путин и Лукашенко по време на договарянията. Но разгласеният резултат от срещата им предлага " доста внимателен оптимизъм ", сподели коментаторът на Deutschlandfunk Флориан Келерман. Руският заем за Беларус в размер на 500 милиона $ и увеличението на броя полети до Русия от белоруската самолетна компания " Белавия " са положителни вести, сигурен е журналистът: те споделят, че " атмосфера на цялостно взаимно съгласие не царува сред Путин и Лукашенко, даже в случай че техните фотоси на борда на яхтата се пробват да ни накарат да повярваме в друго ".
Факт е, изяснява по-нататък колумнистът на Deutschlandfunk, че " тези пари няма да са задоволителни за белоруския деспот за повече от два месеца, изключително в случай че Европейски Съюз наложи наказания против огромни държавни предприятия. Да лети до Крим: за тази цел Беларус би трябвало да признае анексирания полуостров като част от Русия. Очевидно Путин не може да се съгласи с Лукашенко даже за тази отстъпка ".
Според немския коментатор, резултатите от диалозите сред Путин и Лукашенко демонстрират, че " съветският президент към момента наподобява нерешителен дали си коства да се обвърже с деспот в прилежаща страна ". И това от своя страна ни разрешава да се надяваме, че " казусът с Лукашенко " към момента може да бъде решен благодарение на Путин. С решение за Беларус Флориан Келерман счита, че Путин няма да бърза. 16 юни е датата, на която той би трябвало да се срещне с американския президент Джо Байдън. Освен това, последният към този момент разгласи, че желае да разиска този въпрос на договарянията в Женева. Авторът на коментара счита, че " Путин може да употребява решението си, с цел да поддържа Лукашенко или отхвърлянето му, като съществена разменна монета " в договарянията с Байдън ".
В тази обстановка Европейският съюз, съгласно немския публицист, " има две варианти: разговор с Русия или засилен напън върху Лукашенко. " С второто коментаторът на Deutschlandfunk има поради " наказания, които в действителност ще ударят, преди всичко, самия Лукашенко ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР