Революционни резултати били получени в наскоро проведено голямо международно изследване.

...
Революционни резултати били получени в наскоро проведено голямо международно изследване.
Коментари Харесай

Месото и млякото намаляват риска от инсулт с 35%

Революционни резултати били получени в неотдавна извършено огромно интернационално проучване. То траяло 7 години, като учените анализирали данните за метода на хранене и здравето на 135 000 участници от 18 страни. Резултатите безусловно преобърнали визиите на диетолозите и нутрициолозите за здравословното хранене. Оказало се, че използването на огромно количество мазнини, в това число наситени (най-много ги има в мазното месо, кравето масло и пълномасленото мляко), макар обичайните показа не покачва, а намалява риска от смъртност!

Докато при хранене с огромно количество въглехидрати - тъкмо противоположното, рискът от смъртност пораства. В рамките на проучването участниците попълвали специфични анкети, в които посочвали своето хранително меню, а учените съпоставяли тези данни с честотата на развиване на сърдечносъдови болести, като инфаркт на миокарда, инсулт и периодичност на смъртност. Изследването удостоверило също по този начин, че влечението към плодове, зеленчуци и бобови артикули обезпечава профилактика на преждевременната гибел при изискване, че консумираме тези потребни артикули 3 пъти дневно в количество от 375 до 500 грама.

Неочакван се оказал и фактът, че използването на въглехидрати покачва риска от смъртност. Рискът при участниците, чиято храна била най-богата на въглехидрати, се оказал нараснал с 30% спрямо тези, които употребявали по-малко въглехидрати. Но пък тези, които консумирали повече мазни ястия, при тях рискът от смъртност се понижавал с 23% спрямо тези, които ограничавали мазнините.

И в този момент най-удивителното: откривателите не разкрили взаимовръзка сред използването на мазнини (в това число наситени) и риска от сърдечносъдови болести. С други думи, безконечната “заплаха ” за това, че увлечението по мазнити ястия е път към инфаркта, не се удостоверила! Още повече, било открито, че при хранене с огромни количества наситени мазнини - краве масло и мазно месо се понижавал рискът от инсулт с 35%!

Базирайки се на това изследване, учените изследвали също по този начин по какъв начин количеството мазнини в ястията въздейства на кръвното налягане и липидния профил на кръвта. Станало ясно, че:

• При замяната на наситените мазнини с въглехидрати - в случай че да вземем за пример замените утринния сандвич с краве масло със подсладено мюсли или булгурена каша, се утежнява качеството на липидите в кръвта, което се отразява неподходящо на здравето;

• Замяната на наситени мазнини с ненаситени, т.е., в случай че вместо самун с краве масло предпочетете салата със зехтин, се намалява “лошият ” холестерол в кръвта, а това въздейства позитивно на кръвното налягане. Едновременно с това обаче се намалява и “добрият ” холестерол, който пази нашите кръвоносни съдове от атеросклероза, предизвестяват откривателите.

Като цяло създателите на научната разработка стигнали до извода, че ненаситените мазнини (т.е., растителните масла) оказват удобно влияние на сърцето и съдовете, а наситените не са нездравословни, а по-скоро неутрални.

Ръководителят на екипа откриватели проф. Салим Юсуф от Университета “Макмастър ” в Канада пояснил пред публицисти:

“Аз се надявам, че като узнаят за резултатите от нашата работа, множеството хора ще престанат да се усещат отговорни, когато използват мазна храна в умерени количества. Всички се опасяваме от наситените мазнини, само че, както се оказва, нашите опасения са напразни. Тези мазнини могат да бъдат и потребни. Като цяло, наличието на мазнините може да съставлява 30% от общото на ден меню. Ако обаче количеството им надвиши 40%, това може да се отрази зле на вашето здраве.

Също по този начин не си коства да се напрягате, пробвайки се да изядете непременно пет и повече порции плодове или зеленчуци. Същата изгода бихте имали от 3 или 4 порции.

И още два съвета желая да дам - откажете се от пушенето и не забравяйте за физическата интензивност. Тези два фактора са доста значими за здравето ”.

Експертът акцентира също по този начин нуждата от поддържане на обикновено тегло. Желателно е в менюто да има и месо, и риба, и плодове и зеленчуци. Съвсем не е наложително да сте вегетарианци или да консумирате по-голямо количество растителна храна, акцентира професорът.

“На основата на резултатите от това най-ново проучване планираме да преразгледаме актуалните рекомендации по отношение на режима на хранене. - прибавя един от създателите на проучването, доктор Машид Деган. - Нашите данни демонстрират, че намаляването на наситените мазнини в храната и заместването им с въглехидрати ще увеличи риска от развиване на сърдечносъдови болести. А в това време в настоящите публично документи се дават рекомендации за намаление използването на наситени и ненаситени мазнини. Но това значи единствено едно - тяхната подмяна с въглехидрати. Изхождайки от резултатите, които получихме, такива дейности не са оправдани от здравна позиция ”.

Главоболие и намаление на паметта са първият симптом за увреждане на дребните кръвоносни съдове
“Атеросклерозата се е модифицирала - изяснява доктор Чудинов. - Преди 25-30 години откривахме плаки в огромните съдове - в сънната артерия, в аортата и така нататък Но в този момент към този момент плаките засягат и повреждат даже дребните капиляри, в това число и тези в основния мозък. Хората, които страдат от главоболие, самозабравяне, намаление на паметта, би трябвало да знаят, че преди всичко това е симптом, че дребните кръвоносни съдове към този момент не действат, т.е., те са повредени. Имайте поради, че вътремозъчните съдове имат по-тънък ендотелий. Всички наши органи и тъкани, преди всичко сърцето, черният дроб, основният мозък, имат фосфолипидна мембрана, обвивка, която пази нашите кафези от увреждания. Когато човек непрекъснато използва наситени мастни киселини, тази наситена киселина има същата дарба, както и препаратите за миене на чинии, които отстраняват мазнините от тях. Тя унищожава фосфолипидната мембрана на мозъчните кафези, на сърдечните и на чернодробните кафези. С две клинични проучвания беше потвърдено, че изключването на наситените мастни киселини от менюто понижава с 22% риска от гибел, а честотата на инфарктите и инсултите - с 18%. Същите проучвания потвърдиха следното: в случай че човек прекара инфаркт или инсулт, най-вероятно през идващите 5 години това ще се повтори. Но в случай че стартира да води здравословен метод на живот, рискът от още един инфаркт или инсулт се намалява с 80%.

Яна БОЯДЖИЕВА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР