Решението за АЕЦ “Белене трябва да се вземе с консенсус,

...
Решението за АЕЦ “Белене трябва да се вземе с консенсус,
Коментари Харесай

Петкова: Решението за АЕЦ „Белене” трябва да се вземе с консенсус от българския парламент


Решението за АЕЦ “Белене ” би трябвало да се вземе с консенсус, след полемика в българския парламент, с цел да каже той своята тежка дума. Това съобщи енергийният министър Теменужка Петкова след присъединяване си в заключителната конференция по Програма BG 04 „ Енергийна успеваемост и възобновима сила ”, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Очаквахме от Българска академия на науките отговор на най-важния въпрос – има ли нужда от нова мощ освен за България, само че и за целия район, те споделиха в отчета си, че след 2030 година ще има недостиг на мощности и те ще бъдат най-малко 2000 мегавата.

Темата за АЕЦ „ Белене “ участва повече от 36 година в българското общество и до този миг не се откриха разновидности за решение, само че се надявам, че в границите на експертизата на Българска академия на науките и на полемиката, която ще бъде извършена в обществото да се откри най-правилния път за потребление на оборудването и на площадката, разяснява министърът.

Теменужка Петкова счита, че оттук насетне страната не трябва да влага никакъв запас в този план, защото към този момент сме вложили към 3 милиарда в него до момента, а притежаваме най-ценното – площадка, съоръжение, дипломиран личен състав и нотификация от Европейска комисия. Но в случай че се върви към реализацията на плана би трябвало да се избере най-хубавия вид, с отчитане на националните ползи, сподели тя.

Най-важното за бранша енергетика е да бъде резистентен и да има предвидимост, с цел да имаме енергийна сигурност, акцентира тя по главната тематика на конференцията в ревюто си във Военния клуб през днешния ден.

Постигнахме понижаване на нездравословните излъчвания с 8 130 тона на година по програмата за енергийна успеваемост, в този момент се готвим за идващия програмен интервал, който стартира от началото на 2018 година – ресурсът за него е доста по-голям, малко над 64 млн. лева, уточни Теменужка Петкова на заключителната конференция по Програма BG 04 „ Енергийна успеваемост и възобновима сила ” на финансов механизъм на ЕИП 2009-2014, която се извършва взаимно с норвежки сътрудници. Над 50 са бенефициентите по тази стратегия, които са посочили положителни резултати, над 26 млн. лева са употребявани за реализация на плановете.

Пред всички нас стои главния въпрос по какъв начин по най-рационален метод да използваме силата – тук своя принос дадоха и нашите норвежки сътрудници, продължи тя. За новия програмен интервал ще могат да аплайват още веднъж общини, регионални управи, които да оказват помощ на учебни заведения,болници, детски градини и други Ще имаме още веднъж норвежки, само че и исландски сътрудници.

В навечерието сме на българското Председателство от началото на 2018 година и енергетиката е главен наш приоритет, напомни Петкова. Имаме изчерпателен план, обвързван с енергийната успеваемост, с възобновимата сила и други Ще имаме поредност от събития, с обособените браншови организации и на тях можем да презентираме опита си, почерпен с нашите норвежки сътрудници. Накрая тя пожела триумф през новия програмен интервал.

Ние сме енергиен регулатор, отговаряме и за сигурността на доставките, имаме различен отдел, който проучва данните и от хидрологията, виновни сме и за предварителната защита на наводнения и пораждане на свлачища, съобщи и господин Бьорн Оли, представител на „ Норвежка дирекция за водни запаси и сила ”- сътрудник на страната донор. Норвегия е огромен експортьор на нефт и на газ за континента, продължи той. Енергията от вятър става все по-важна в нашата страна, имаме система за зелено узаконяване като считаме, че до 2021 година към този момент няма да имаме потребност от схеми за подкрепяне. Въвеждаме интензивно електрическите автомобили, през 2030 година се чака 50% от автомобилния парк да са точно тези коли. Дискутираме и спестяването на сила в пиковите часове. В Норвегия приказваме и за топлофикацията в градовете - 20% силата идва от биоизточници като се освобождаваме по този метод и от биоотпадъци. Геотермалната сила ще бъде значим съставен елемент в идващия програмен интервал, акцентира Бьорн Оли. В Европа като цяло 80% от силата идва от геотермални източници и 20%. от ВЕИ.

Представяне на резултатите от Програмата за енергийна успеваемост направи Жечо Станков, зам.-министър на енергетиката и началник на програмния оператор. Той детайлно се спря на избрани индикатори по общини, по брой заменени отоплителни съоръжения на здания, общо 130 – на лечебни заведения, учебни заведения и детски градини. Осигурихме в допълнение кандидатстващи със спестени средства и стартирахме нова процедура за избор на нови бенефициенти – 11 на брой с 15 здания, сподели той. Станков приказва за резултати при произвеждане на сила от биомаса, за произвеждане на пелети, за контракти, свързани с подготвени чиновници от общини, регионални администрации и организации за повишение на административния потенциал.

Общините в Бургас, Стралджа, Златоград и две компании показаха плановете си, бяха наградени отличените в тази стратегия. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР