За пръв път от 1989 г.Не изключват блокади на пътищаНа

...
За пръв път от 1989 г.Не изключват блокади на пътищаНа
Коментари Харесай

Университетите на протест заради заплати

За пръв път от 1989 година
Не изключват блокади на пътища

На 20 май всички държавни български университети и част от частните университети предупредително няма да отворят порти, като изключение ще се направи само за действия със незабавен и наложителен темперамент. Това оповестиха в свое отворено писмо Съвета на ректорите във връзка несъблюдение на поетите от страната задължения, заложени в Закона за висше обучение, които плануват увеличение на заплатите на университетския състав и прецизират, че дейностите са невиждани от 1989 година насам.

От 1 януари тази година в бюджета на страната има 39 милиона лв., които са гласувани и трябваше да обезпечат нарастване на заплатите и тези на асистентите да станат 2100 лв.. След промени в ЗВО, от 1 април те трябваше към този момент да бъдат обвързани със междинната работна заплата за страната и да станат 2516 лв.. Нито едно двете нараствания обаче не е реалност.

“Съветът на ректорите дефинира 20 май като начална дата за стъпаловидни по дълготрайност протестни дейности на всички висши учебни заведения до края на семестъра. В тези дейности може да бъде включено и действително блокиране на основни артерии в страната ”, пишат ректорите в писмото си.

На 24 май всички преподаватели и учени ще се включат в шествията във връзка празника с протестни ленти поради цялостното разминаване сред думите и делата на българските политици и държавници, безапелационни са от съвета.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР