Решението на Централната избирателна комисия (ЦИК) за въвеждане на ръчно

...
Решението на Централната избирателна комисия (ЦИК) за въвеждане на ръчно
Коментари Харесай

ГЕРБ, БСП, ДПС и "Има такъв народ" в коалиция: с броене срещу машинното гласуване

Решението на Централната изборна комисия (ЦИК) за въвеждане на ръчно преброяване на разписките от машинното гласоподаване е опит за връщането на гласуването с хартиени бюлетини и за основаване на безпорядък в края на изборния ден. То ще обезсмисли машинното гласоподаване и ще върне остарели проблеми, за решаването на които беше въведено - като неточности в ръчно попълваните протоколи и в отчитането на гласовете, както и безпределно преброяване в секционните комисии. Увеличава опциите за операции и опонира на Изборния кодекс, съгласно който отчитането на резултатите става посредством печатане на протокола от машините.

Такива позиции показват изборни специалисти през последните няколко дни след решението, което сподели и непредвидена коалиция сред ГЕРБ, Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и " ИТН ". Предложението за 100% ръчно преброяване е било направено от ГЕРБ, изясни зам. ръководителя на комисията Емил Войнов (БСП). Гласувалите в ЦИК представители на тези партии с изключение на, че го одобриха без спор, остават безмълвни по тематиката. А част от водачите на подкрепилите го обединения разясняват, че машинното гласоподаване е елементарно за манипулиране (Бойко Борисов за следващ път), сходно изказване направи и Корнелия Нинова, която видя " нервност " в реакциите и това съгласно нея също засилвало подозренията за операции през машините.

Политическите обединения - " Демократична България ", " Продължаваме промяната " и " Изправи се БГ! Ние идваме " апелираха решението пред (4 ноември).

Общият резултат съгласно специалисти е усилване на недоверието към изборния развой, което може да повлияе и на изборната интензивност, а в случай че това решение бъде непокътнато основава и предпоставки да се желае оборване на резултатите от вота.

Ново болшинство в ЦИК

Решението на ЦИК беше взето откакто предишния петък (29 октомври) отчетът за измененията в методическите инструкции бе показан от Емил Войнов, зам.-председател на комисията от квотата на Българска социалистическа партия и в него е написано, че разписките ще би трябвало да се броят (засега секциите с машинно гласоподаване са най-малко 9400 в страната и още 208 зад граница). Той заяви, че предлагането е разисквано в работна група. След малко запознаване с текста възражения последваха само от представителя на комисията Росица Матева ( " Изправи се.БГ!Ние идваме!) и Любомир Гаврилов ( " Демократична България " ), които показаха терзание, че с ръчното преброяване ще се объркат секционните комисии и по този начин ще се сътвори причина да се оспорят резултатите от изборите.

Въпреки доводите и на двамата, спор всъщност в комисията нямаше. Не стана известно и какви са причините на така наречен работна група за въвеждането на 100% преброяване на разписки. Решението за Методическите инструкции, бе признато с 12 гласа " за " на представителите на ГЕРБ, Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и " ИТН ". " Против " гласоподаваха Росица Матева от " Изправи се.БГ!Ние идваме! " и Любомир Георгиев от квотата на " Демократична България ". Другият представител на " Демократична България " в ЦИК, Цветозар Томов, не участва на съвещанието, само че в неделя

Преди две седмици същото болшинство в ЦИК взе решението да поддържа позицията на районната изборна комисия в Стара Загора да не записва листата на " Демократична България " поради проблема с електронните подписи. (Тогава " за " гласоподава и Росица Матева).

От записа на съвещанието не излиза наяве какви са били причините на комисията за въвеждането на ръчното преброяване на контролните разписки. " Дневник " попита докладчика по въпроса Емил Войнов, който съобщи, че решението било взето " с цел да няма подозрение в машинния резултат ". Той добави и че предлагането е пристигнало в работната група от представителите на ГЕРБ и разяснява, че за отчитане на резултатите от вота ще се се взимат само данните в протокола, който се разгласява от машината, съдържащ се и във флаш-паметите.

Протоколът от контролното преброяване единствено ще бъде оповестен на страницата на ЦИК, само че от него няма да се взима информация за крайните резултати. По думите му това е " в допълнение средство, с което всеки да може да ревизира дали има разлика сред файла от машинното гласоподаване и попълнения протокол. "

Освен това в признатите нови текстове на методическите инструкции написа, че ще се броят единствено гласовете за партиите и обединенията без преференциите. На въпрос от " Дневник " за какво това е по този начин, Войнов отговори: " преценихме, че няма потребност да затрудняваме комисиите да броят преференциите ".

Политическите причини " за " и " срещу "

Така общоприет текст в методическите инструкции сътвори проблем с отчитането на изборните резултати и процеса на култивиране, само че прерасна и в политически въпрос.

Веднага след решението на комисията за броенето, съпредседателят на " Изправи се.БГ!Ние идваме! " Мая Манолова попита какво се е трансформирало в последния месец в позицията на социалистическата партия и групировката на Слави Трифонов, които при предходния избор са били срещу предлагането на ГЕРБ за преброяване на разписките във всички секции.

, че съгласно него гласуването в комисията е минало на партиен принцип, при което " Има Такъв Народ и Българска социалистическа партия са сменили плочата, а Демократична България и " Изправи се БГ! Ние идваме " са останали в малцинство ".

Според Манолова решението " тежко нарушава " Изборния кодекс и е опит за връщане на операциите и кражбите на избор в секционните изборни комисии (СИК). " Машинното гласоподаване беше въведено, с цел да не се пипат бюлетините от ръцете на партийните представители в секционните комисии. При ръководството на Борисов българите схванаха, че не е значимо кой гласоподава, а кой брои. Когато членовете на СИК пишат резултати, те се дописват, надписват, преправят, задраскват. Вратата за кражба на гласове се отваря необятно от болшинството на ГЕРБ, Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и Има Такъв Народ в ЦИК, които одобриха това решение ", съобщи Манолова преди внасянето на жалбата във Върховния административен съд, която бе подкрепена от " Продължаваме промяната ".

От " Демократична България " апелираха с мотив, че Изборният кодекс на никое място не вкарва обвързване на секционните комисии да броят контролни разписки и да попълнят спомагателни протоколи. Така на процедура ЦИК дописва и трансформира кодекса, считат от обединяването. " Ако се вкара 100% преброяване на тези разписки, работата на изборните комисии мощно ще се затрудни и рискува да докара до срив на отчитането на изборните резултати, а това на собствен ред да бъде употребявано като мотив за връщане към хартиеното гласоподаване ", предизвести съпредседателят на " Демократична България " Христо Иванов.

От " Продължаваме промяната " считат, че завръщането към ръчно преброяване на хартиени разписки може да сътвори излишно напрежение в изборния ден.

От пресцентровете на Движение за права и свободи и " ИТН " не дадоха отговор на изпратените до тях въпроси, а откакто бе потърсена за коментар, Елка Стоянова - член на ЦИК от квотата на " ИТН " също отхвърли да разяснява за какво е гласувала " за " с думите, че ЦИК е групов орган и само представителите могат да вземат отношение по тези въпроси.

Социалистите, които в 45-я парламент поддържаха законопректа на " ИТН " за въвеждане на напълно машинно гласоподаване, първо реагираха посредством позиция на претендента за народен представител и лидер на листата на Българска социалистическа партия в Шумен Иван Иванов. Според партийци Иванов е от доближените на Корнелия Нинова, тъй че мнението по всяка възможност е било в съгласие с нея. То гласи, че решението на ЦИК не опонира на Изборния кодекс и по-скоро " внася утешение измежду гласоподавателите, че няма да бъдат манипулирани резултатите от изборите ". Иванов дефинира и като " клевети " изказванието за взаимоотношение сред политическите сили. " Ние сме изразили нашата позиция за следизборния резултат - ще търсим съставянето на едно устойчиво държавно управление отвън ГЕРБ и Движение за права и свободи ", твърди Иванов.

В петък минути след гласуването на решението от ЦИК водачът на ГЕРБ Бойко Борисов изрази сходна теза и поздрави комисията за взетето решение, тъй като съгласно него това било " крачка напред към прозрачността или най-малко ненапълно да не смеят да излъжат толкоз, колкото предходния път ".

Докато ГЕРБ бе ръководеща партия, а нейни представители оглавяваха изборната комисия, членовете й твърдо отказваха да се вслушат в предлагането на президента Румен Радев за контролно броене на разписките и защитаваха настойчиво машинния избор . Няколко месеца по-късно, когато някогашните ръководещи се оказаха в ролята на съпротива, Борисов неведнъж разпространяваше тезата, че машинният избор се манипулира и по тази причина би трябвало да се броят всички разписки от машинното гласоподаване. Тогава обаче предлагането на представителте на ГЕРБ в Централната изборна комисия, чийто състав бе изменен след вота през април, получи поддръжка само от Движение за права и свободи и по този начин концепцията беше отхвърлена. От обединението ГЕРБ-СДС оспориха пред Върховен административен съд тогавашното решение на ЦИК, в което не се предвиждаше преброяване на контролните разписки от машините във всички секции, а единствено в част от тях, само че съдът отхвъли жалбата.

Във вторник вечер Корнелия Нинова разяснява пред Българска национална телевизия, че " с броенето на разписките не се анулира машинното гласоподаване, то е надзор дали машината регистрира правилно резултата ". Имаше подозрения за манипулиране на софтуера, броенето ще потвърди че тези подозрения са неоснователни. Но като виждам каква нервност обхвана някои хора да не лъсне корист с гласове стартирам да си мисля, че подозренията са основателни ".

От пресцентъра на президента Румен Радев обявиха, че няма да разясняват в този момент.

Рисковете от решението

Изборни специалисти разясняват, че в случай че ЦИК в действителност е желала да ревизира дали няма вмешателство в софтуера на машините, е трябвало да вземе решение да се броят и преференциите. " Да, няма да гледат преференциите, което е облекчение за СИК, само че е логичен спорно, защото в нашата изборна система преференциите са част от изборните резултати ", споделя Велко Милоев.

Според него, както и съгласно изборния специалист Стоил Стоилов контролното преброяване на разписките ще докара до: Стоилов, който също е член на публичния съвет към ЦИК, дава образец за какво секционните комисии ще бъдат затруднени: всяка една ще би трябвало да попълня най-малко 3 протокола, а в случай че в комисията има по две машини, протоколите за попълване стават 6. " С това преброяване ще се върнем към грешките, които се позволяват или от неначетеност, или от отмалялост, или злонамерно ", добавя Стоилов. Той допуска, че точно изгледите за дълга изборна нощ ще накара доста комисии да не преброят действително разписките, а да препишат резултатите от машинния протокол.

Според Стоилов броенето на хартиените изрезки основава условия за опити за бойкот на изборния развой.

" Винаги някой може да скрие една две-разписки или да извади спомагателни такива. По този метод като стартира броенето на разписките се основава подозрение в системата, което може да се употребява за следващо торпилиране на доверието в изборния развой ", счита Стоилов. По думите му в случай че има разминавания в формалния и контролния протокол, това може да стане основа и за оборване на изборните резултати.

Предпоставка за това е и фактът, че съгласно Изборния кодекс контролните разписки след гласуването се слагат в непрозрачна кутия, опаковат се и се запечатват с хартиена лента, преди да се премине към отчитане на резултата от машинния избор, а не се броят, и в този смисъл решението на изборната комисия опонира на изборния кодекс.

Стоилов повтори тезата си, която и различен път е изразявал, че с цел да се увеличи и затвърди доверието в машинния избор и да се потвърдят вероятно манипулиарне на софтуера на машините, е задоволителни да се направи контролно броене на разписките единствено в някои секции - най-добре в 10% от тях във всички общини.

Дори и Върховният административен съд да отхвърли жалбите от " Изправи се.БГ!Ние идваме! ", " Продължаваме промяната " и " Демократична България ", Централната изборна комисия би могла да преразгледа решението си когато и да е до изборите.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР