Решението на МБанк да изчисти портфейла си от токсичните заеми

...
Решението на МБанк да изчисти портфейла си от токсичните заеми
Коментари Харесай

Полската банка на германската Комерцбанк чисти ударно ипотеките във франкове

Решението на " МБанк " да почисти портфейла си от токсичните заеми в швейцарски франкове усилва вероятността немската " Комерцбанк " да се опита да продаде полското си отделение, оценено на 4.6 милиарда щ. $, откакто преди две години се отхвърли от сходни планове.    

Четвъртият по величина полски заемодател е заделил 2 милиарда злоти (496 млн. щ. долара) за множащите се каузи за ипотечните контракти във франкове, в които съдиите откриват клаузи, поставящи в неизгодно състояние длъжниците. Тези запаси са най-ярката индикация, че " МБанк " е подготвена да последва образеца на други полски конкуенти, които се пробват да се оправят с наследството от заеми в задгранични валути. 

Съдебната сага и пандемията поразиха тежко пазарната оценка на банката и възпряха " Комерцбанк " да я продаде през 2020-а. След като се търгуваха под счетоводната си стойност през по-голямата част от последните три години, акциите на " МБанк " съвсем удвоиха цената си през 2021-а с помощта на упованията на вложителите, че покачването на лихвените проценти ще усилят банковите облаги. 

Засега " Комерцбанк " се въздържа от коментар за ориста на полското си отделение. Главният изпълнителен шеф на немската банка - Манфред Кноф - съобщи за " Ханделсблат " през предишния месец, че " МБанк " е " неразделна част " от групата майка и приходите и разноските са отразени " напълно " във финансовото обмисляне през идните години.

Ликвидирането на заемите в швейцарски франкове може да не протече бързо и безболезнено за " МБанк ". Тя изостава от полските си противници, изключително от държавната " приходен касов ордер банк Полски ", да показа стратегия за извънсъдебни съглашения на клиентите си вместо да води продължителни правни борби. Нещо повече, ползата към конвертирането на заемите от швейцарска в полска валута може да изчезне в хода на бързо повишаващи се местни лихвени проценти.  

Банковото управление от години има корав метод към разногласието със притежателите на ипотеки в задгранична валута и твърди, че индивидите би трябвало да носят отговорност за финансовите си решения след като цената на заемите скочи балонообразно. Отписването на част от тях, което изведе " на алено " салдото на " МБанк " през 2021-а, сведе общата им сума сега до към една трета от наследения портфейл, в естетика с практиката в бранша.

През предходната година " МБанк " стартира да дефинира земите в швейцарски франкове като " периферни " активи и през ноември разгласи, че ще усилва последователно провизиите за покриване на правните опасности, произлизащи от тях. Накрая кредиторът реши да схване многостранен метод с вярата да стабилизира бъдещите приходи като се възползва от повишението на лихвените проценти. 

Засега към момента са налице много незнайни по какъв начин тъкмо да се оцени портфейла от заеми в задгранични валути на " МБанк ", изключително след спада на интереса на клиентите към извънсъдебните съглашения, настояват анализатори от сектора. Те прибавят, че положението на полските банки към този момент е доста по-добро в сравнение с преди две години, само че ценовите упования на " Комерцбанк " не са известни.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР