Решението на ГЕРБ да оттегли кандидатурата на Красимир Ципов за

...
Решението на ГЕРБ да оттегли кандидатурата на Красимир Ципов за
Коментари Харесай

Румен Радев се принуди да свика нови консултации заради ЦИК

Решението на ГЕРБ да отдръпна кандидатурата на Красимир Ципов за ръководител на Централната изборна комисия (ЦИК) сложи пред съществено предизвикателство президента Румен Радев. В оттовор той реши да свика парламентарните партии и обединения на спомагателни съвещания в петък, 7 май, с цел да се позволи въпросът.

Държавният глава беше претрупан от Народното събрание с отговорността да организира процедурата по избора на новите комисари. Изработените от него правила, по които да стане изборът, обаче не предвиждаха сходно развиване на обстановката.

На консултациите сред парламентарните политически сили, които се организираха на „ Дондуков ” 2 на 5 май, Ципов беше единственото предложение за началник на комисията. Срещу неговата номинация възразиха гневно Българска социалистическа партия, „ Демократична България ” и „ Изправи се! Мутри вън! ”. Чуха се апели към „ ИТН ” – втората по величина парламентарна групировка след ГЕРБ, да излъчи различен претендент на мястото на Ципов. От партията на Слави Трифонов обаче останаха безмълвни, с което дадоха да се разбере, че нямат желание да поемат сходна отговорност.

Така Радев беше заставен да одобри единствената номинация за ръководител и да продължи процедурата с чуването на претендентите за ЦИК, планувано за 7 май от 9 часа сутринта. Новата му среща с парламентарните обединения ще се състои от 8 часа, т.е., Радев се надява за час да позволи казуса.

Дефицити в разпоредбите

Оттеглянето на Ципов постави президента пред сериозен проблем, който би трябвало да позволи в напълно малко време. В разпоредбите, по които той организира процедурата, е планувана догадка, при която има повече от един претендент за началник на ЦИК. В подобен случай се минава към чоп, в който вземат участие партиите и обединенията, създали такива номинации. Както се сподели, Ципов беше единственият претендент, т.е., чоп не може да се организира.

Другата догадка, при която се прибягва до чоп, е когато парламентарните обединения не се създали оферти или са предложили по-малко, или повече членове, в сравнение с имат право. Отново казусът не е подобен, защото всички предложиха толкоз претенденти, колкото им се полагаха.

Какво ще се прави

Повторно осъществяване на консултациите не беше предвидено в разпоредбите за процедурата. Очевидно Радев е решил " в придвижване " да ги добави. При всички случаи някоя от другите политически сили ще би трябвало да се " пожертва " и да предложи един от своите кандидати за ръководител на ЦИК. Консултациите ясно демонстрираха, че останалите чакат това да направи " ИТН ", които обаче не демонстрираха никакъв възторг да поемат поста.

Инициативата да се позволи въпросът лежи в полето на отговорността на президента, защото той води цялата процедура. Той обаче не може да прави съответни оферти - въпреки всичко съгласно промени Изборен кодекс членовете на комисията се назначават от президента по предложение на парламентарните партии и обединения. Затова от него може да се чака на срещата в петък да призове парламентарните обединения да излъчат нова номинация за началник на ЦИК

От политическите сили посрещат обстановката с безмълвие. Коментар направи единствено водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ, който пред БНР съобщи: " Честит празник и на господин Борисов, и на цялата Централна изборна комисия, на всички български жители. Нека да честваме. С персонални прищевки... Мисля, че страната няма да пропадне. Държавата ще пребъде. " Така в действителност Карадайъ сподели, че партията му ще стои настрани от протичащото се.

 

Борисов за " сговора " против ГЕРБ

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обвини останалите парламентарни обединения в сговор против неговата партия. " Видях ги по какъв начин през вчерашния ден се споглеждат и се наговарят... Днес дано Радев си направи ръководител на ЦИК, който да си понесе отговорността на неговите партии. Да влязат в ЦИК тези, които вършат закона, да отидат да си го извършват. Представяте ли си на следващия ден, когато ние излезем тук да нападаме нелепостите, които сътвориха, против мен ще излезе Ципов като ръководител да ми дава отговор. Това направиха през вчерашния ден с безмълвен, незаконен сговор. Може ли партии с претенциите да ръководят да отиват в президентството без ръководител!? На базата на какво, на коя рекламация? Ние да не сме кьорави, дето викаше баба, да не виждаме комбинациите и клопката, в който ни вкарват? ", упрекна съперниците си в типичния си жанр Борисов.

На въпрос за какво тогава въобще са предложили Ципов за ръководител, водачът на ГЕРБ съобщи, че са очаквали да има и други кандидатури, или останалите да поддържат тяхната. Когато това не станало, той прозрял клопката, който му заложили.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР