Решението на европейските лидери Украйна и Молдова да получат официален

...
Решението на европейските лидери Украйна и Молдова да получат официален
Коментари Харесай

Известия: Русия не е против европейската интеграция на Украйна

Решението на европейските водачи Украйна и Молдова да получат формален статут на страни претенденти за участие в Европейския съюз среща необятна поддръжка в общността, декларират евродепутати, говорили пред съветския в. " Известия ".

Оценките на Русия в тази връзка са нееднозначни: от една страна, влизането в Европейски Съюз е тъждествено на блян към НАТО; от друга – евроинтеграцията е чисто стопански въпрос и не провокира искания. При всяко състояние кандидатският статут е единствено първа стъпка към участието и процесът може да се проточи дълги години, показва изданието.

Европейски Съюз приветства всяка страна, показваща съществено отношение към европейските полезности – демокрацията, свободата на словото и върховенството на закона. Кандидатският статут е мощен политически сигнал към жителите, че страната им е поела по правилния път, разяснява за всекидневника словашкият политик Иван Щефанец от делегацията на Европарламента за връзки с Украйна.

Досега Москва отхвърляше да одобри устрема на Киев към НАТО, само че говореше много умерено за интеграцията му с Европейски Съюз. През последните месеци обаче от съветски представители се чуват все по-остри мнения, отбелязва " Известия ". Първият заместник-посланик на Русия в Организация на обединените нации Дмитрий Полянски да вземем за пример съобщи, че Русия гледа на възможното украинско участие в Европейски Съюз също като на присъединяване в Северноатлантическия съюз. Московският дипломат в Сърбия Александър Боцан-Харченко изясни това с думите, че Европейски Съюз " се преражда в някакъв придатък на НАТО ", а посланикът на Русия в общността Владимир Чижов акцентира, че предвид на това Москва счита разширението на Евросъюза за " отрицателно, в действителност враждебно по отношение на съветските национални ползи ".

Президентът Владимир Путин обаче съобщи на 17 юни пред Петербургския интернационален стопански конгрес, че Русия не е срещу европейската интеграция на Украйна – и в никакъв случай не е била. На този декор оценките на съветски представители ненапълно се смекчиха, добавя " Известия ".

Предоставянето на кандидатски статут на Украйна и Молдова е " следващ опит за внасяне на провокиращ фактор в европейската политика " – " значим е подтекстът, не така безопасен, както преди три години (...) - ситуацията на тотална фронтална санкционна офанзива против всичко съветско ", декларира пред вестника някогашният заместник-министър на външните работи на Русия Григорий Карасин, ръководител на комисията по външни работи в горната камара на съветския парламент.

Процесът на присъединение към Европейски Съюз демонстрира, че в дадена страна са почнали проевропейски процеси и промени. Европейски Съюз несъмнено частично ги финансира. От това ще завоюва освен Украйна, само че и цяла Европа, акцентира немският политик Енгин Ероглу от външнополитическата комисия в Европарламента.

И евродепутатите, и Европейската комисия акцентират: бързината, с която Киев ще влезе в Европейски Съюз, зависи само от него самия, обобщава " Известия ", припомняйки условията на общността към Украйна за битка с корупцията и олигарсите, гарантиране на главните човешки права и други



Словашкият евродепутат от външнополитическата комисия в Екологичен потенциал Милан Угрик е уверен, че кандидатският статут на Киев е единствено политически жест от страна на Европейски Съюз, несъчетан с действителни планове.

Пълноценното участие на Украйна би било финансова злополука. С оглед размера на украинския Брутният вътрешен продукт приносът ѝ към общия бюджет ще е нищожен, само че тя ще получава огромни средства от селскостопанските фондове на Европейски Съюз, защото обработваемите ѝ площи са повече от тези на Германия и Франция, взети дружно, изяснява той.

Кандидатският статут на Украйна и Молдова провокира възмущение у други страни, които от години се стремят към участие в Европейски Съюз. Еврокомисията отхвърли подобен статут да вземем за пример на Грузия, до момента в който не е " стигнала до политическо единение, с цел да прокара явен път към промени и Европейски Съюз ". Тбилиси обаче не споделя оценката на Брюксел, написа " Известия ".

" Естествено не изпитвам завист на безстопанствен триумф, противоположното, веселя се за украинците и молдовците, само че Грузия заслужаваше повече. Ако някоя от тези три страни въобще заслужаваше (такъв статут), това бяхме ние ", цитира изданието думи на грузинския министър председател Иракли Гарибашвили.

Балканските страни одобриха новината скептично. Албанският министър председател Еди Рама да вземем за пример изрази вяра, че " украинският народ не си прави доста илюзии ". " Северна Македония има статут на претендент от 17 години, в случай че не бъркам, а пък Албания – към този момент 8 години, така че добре пристигнала, Украйна ", сподели той.

Всяка страна претендент върви по еднакъв път, само че с друга скорост съгласно ресурсите си, политическата воля и прилаганите старания. Няма ясно открит ред и фактът, че страните от Западните Балкани са поели по-рано по този път, не им дава някакви значими преимущества и право да упорстват да бъдат признати по-рано. Така наподобяват нещата от позиция на Европейски Съюз, обобщи пред " Известия " политологът Николай Кавешников.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР