Рекордно висока цена на българския мед тази година. Заради залежала

...
Рекордно висока цена на българския мед тази година. Заради залежала
Коментари Харесай

22 лева за буркан български мед прогнозират пчеларите от Пиринско

Рекордно висока цена на българския мед тази година. Заради залежала продукция и огромни количества вносен мед от Украйна, производители предвиждат цена от над 20 лв. за буркан мед.

Пчелари от Югозападна България регистрират висок рандеман на мед тази година.

" Към 10, 15, 20 кг от пчелни фамилии. Даже и повторно от някои фамилии извадих ", сподели Венета Ифандиева – член на УС на „ Обединени пчелари “, по Българска национална телевизия.

" Задоволено е ситуацията. Складовете са цялостни, пространствата са цялостни. Чакат единствено реализация ", разяснява Георги Петков – производител.

Въпреки огромното количество български мед по складовете тази година е допустимо цената за буркан да стигне рекордната сума от 22 лв..

" Малко е по-скъпо, само че тъй като и захарта, и медикаментите, които докторът ни дава, те се покачиха. А би трябвало да ги третираме, в случай че не ги третираме, те умират ", сподели Венета Ифандиева.

" Цената варира от минимална цена 10-12 до към 18-20. Това е действителната цена - към 20 лв.. Трябва да се регистрира и доста, че в природата има разнороден мед. Много типове мед и не може да се постави под общ знаменател ", уточни Петков.

Според пчеларски организации, досега у нас е импортиран над 650 000 тона мед от Украйна. Съмняват се, че този мед се изкупува и препродава на българския пазар.

" Големите производители, които имат по 1000-2000 пчелни фамилии, те го изкупуват и разбирате защо става въпрос. Качественият мед има 200 типа субстанции. Отделно прополисът е най-хубавият антибиотик, който го има на света ", разяснява Венета Ифандиева.

Производителите са безапелационни, че би трябвало да се ускори контролът по качеството на меда, които стига до крайния консуматор, тъй като с изключение на на повишена цена, постоянно се продава и мед, който не дава отговор на здравните условия.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР