Рекордно много желаещи да гласуват с мобилни урни са се

...
Рекордно много желаещи да гласуват с мобилни урни са се
Коментари Харесай

Рекорден брой желаещи да гласуват с мобилна урна в Кърджали

Рекордно доста искащи да гласоподават с мобилни урни са се записали в Кърджали, съобщи Българска национална телевизия. Заявленията за преносимите секции в града са се нараснали с 1/3 спрямо изборите на 4 април. Сред записаните има такива, които показват високо кръвно като причина за желанието си да не гласоподават в изборна секция.

От Министерство на вътрешните работи изрекоха догатки, че по този метод се заобикаля гласуването с машина, тъй като гласуването с преносими урни е единствено с хартиени бюлетини. В Кърджали на следващия ден имат право на глас близо 258 500 гласоподаватели, като за тях има 545 разкрити секции. Има една за Ковид карантинирани - тя е в Крумовград и 43 преносими урни. Това е близо 8% от всички разкрити в региона секции.

" Броят на деклариралите тази година да гласоподават с преносима изборна кутия е доста по-голям ", сподели ръководителят на РИК - Кърджали Величка Георгиева. " Съгласно Изборния кодекс такива урни може да употребяват лица освен с ТЕЛК-ови решения, само че и други документи, удостоверяващи тяхното здравословно положение ", добави тя.

Сред искащите да гласоподават с мобилна урна има хора с високо кръвно, диабет, ХОБ и астма. Част от аргументите да не отидат до постоянните секции е очакваного на следващия ден доста топло време, прогнозата е за 33 - 35 градуса.

От началото на месеца се следи приблизително към 80 рейса на ден да влизат в България през граничните ни пунктове с Турция. Малко повече са от дните преди изборите на 4 април, само че тогава в Турция имаше строги забрани за излизане и пътешестване. Това се чака да продължи и през идващите дни, защото в края на другата седмица стартира свещения за мюсюлманите празник Курбан байрам, оповестява още Българска национална телевизия.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР