Рекордно количество над 2 500 кг от амфетаминопроизводното вещество Алфа-фенилацето-ацетамид

...
Рекордно количество над 2 500 кг от амфетаминопроизводното вещество Алфа-фенилацето-ацетамид
Коментари Харесай

Над 500 млн. евро е цената на наркотиците заловени във Варна 


Рекордно количество над 2 500 кг от амфетаминопроизводното вещество Алфа-фенилацето-ацетамид или 2-фенилацето- ацетамид, известно още като АПАА /АРАА/, задържаха митническите чиновници на пристанище Варна Запад. Това е нов тип мощен прекурсор за произвеждане на опиати. Цената при реализация на сходно количество АПАА от незаконни разпространители възлиза на над 500 милиона евро.
Информация за разкритието оповестиха на взаимна конференция в Митница Варна през днешния ден заместник-директорът на Агенция „ Митници“ Юлиан Мирков, началникът на Митница Варна Светлан Савов и административният началник на Окръжна прокуратура Варна Владимир Чавдаров.
Стоката е пристигнала с резервоар от Китай, като е заявена като лимонена киселина – 600 торби по 25 кг. По метода „ разбор на риска“, контейнерът попада в предварителната селекция на отделите „ Митническо разузнаване и разследване“ и „ Борба с наркотрафика“ в Митница Варна. Предвид спецификата на товара, на 25.05.2018 година чиновници на отдел „ Борба с наркотрафика“ правят физически надзор на стоката при цялостно разтоварване. След първата половина на контейнера, откакто са прегледани 300 торби с лимонена киселина, проверяващите митнически чиновници се натъкват на вещество от друг вид, с друга конструкция и цвят. При осъществен полеви наркотест, веществото реагира с присъщото оцветяване на амфетаминопроизводна субстанция. При следващи проби, веществото е разпознато като АПАА – прекурсор от нов вид, служител за производството при лабораторни условия на амфетамини и метамфетамини.
„ Тук не става въпрос за типичен способ на контрабанда, защото директно след тапата не е сложена непосредствено контрабандната стока, а прекурсорът е в обособени чували от същия тип, които са подредени по метод, който да направи мъчно допустима идентификацията на контрабандната стока при инспекция с рентгенова апаратура“- посочи заместник-директорът на Агенция „ Митници“ Юлиан Мирков.
Основен консуматор на този вид прекурсор са страните от Западна Европа, като през последните години такива незаконни лаборатории за произвеждане на синтетични опиати са засичани и в Централна и Източна Европа. В взаимозависимост от това какъв брой дипломиран е химикът и какъв брой съвременна е лабораторията, минимумът таблетки, който може да се създаде от 1 кг сходен прекурсор е 10 000 броя. Средната цена на черния пазар на сходно хапче е към 20 евро. Цената на реализация на сходно количество АПАА при незаконните разпространители на дрога възлиза на над 500 милиона евро, стана ясно на брифинга.
Случаят е докладван незабавно на дежурен прокурор при Окръжна прокуратура Варна. Образувано е досъдебно произвеждане, което се организира от проверяващ митнически контрольор от Митница Варна под надзора на прокуратурата.

Източник: barometar.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР