Рекордно голяма е листата на чакащи за трансплантация на бъбрек

...
Рекордно голяма е листата на чакащи за трансплантация на бъбрек
Коментари Харесай

Именит лекар: Имаме подготвени екипи, а постоянно вървят кампании за трансплантации в чужбина

Рекордно огромна е листата на чакащи за трансплантация на бъбрек в България - над 1100 души. Поне 8000 са на хемодиализа. Една от аргументите е неналичието на задоволително донори, а другата - не достатъчното финансиране на тази активност.

"Жалкото е, че има готови екипи, а непрекъснато се натъкваме на акции за трансплантации в чужбина. Защо е належащо това? ", сподели пред БНР доцент Марин Георгиев - шеф на Клиниката по урология в Александровска болница.

Той изясни, че в клиниката е бил признат пациент, трансплантиран в Турция за 35 хиляди евро, и направи съпоставяне със средствата, които болничното заведение получава за трансплантация - 20 хиляди лв.: "Това е по разпоредба от 2007-а година.

За в допълнение материално стимулиране на екипите, които вземат участие, тъй като това е денонощен непосилен труд и в една трансплантация вземат участие към 20 индивида, като шеф на клиника мога да разпределя, съгласно наредбата, към 20% - това е 4 хиляди лв. за цялата клиника ".

По думите на доцент Марин Георгиев не е толкоз огромен процентът на отвод за трансплантация от близки на умрелия. Според него казусът е на друго място.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР