Джовани Мпетши Перикар изживява своята истинска тенис приказка в родния

...
Джовани Мпетши Перикар изживява своята истинска тенис приказка в родния
Коментари Харесай

Приказна седмица с мечтан финал: Перикар извървя пътя от дебютна ATP победа до титлата в Лион!

Джовани Мпетши Перикар изживява своята същинска тенис приказка в родния си град Лион! Французинът, който до тази седмица нямаше нито една победа на равнище ATP, се поздрави с първата си ATP купа, надделявайки втори представител на топ 30 поред. На финала международният номер 117 пречупи Томас Мартин Ечевери с 6:4 1:6 7:6(7) и стана най-ниско ранкираният първенец в историята на конкуренцията в Лион!

Още в самото начало Ечевери утвърди ролята си на любимец и възползвайки се от грешките на неопитния си конкурент бе близо това това да завоюва брейк още в първия гейм. Макар и първият опит да бе несполучлив за аржентинеца, международният номер 29 продължаваше да притиска съперника си и по този начин в петия гейм съумя да осъществя пробив. След 4:2 обаче играта на четвъртфиналиста от миналогодишния Ролан Гарос стартира да се разпада, за сметка на тази на Перикар, който допускаше все по-малко неточности с всяка минала минута. Това разреши на французина да сътвори страховит поврат и без да загуби гейм повече да завоюва сензационно първия сет с 6:4.

Във втората част обаче Ечевери не се даде на съперника си. Играта на представителя на топ 30 стана много по-агресивна, което разреши на южноамериканеца да поеме контрола в мача, а за разлика от предния сет, той не се отпусна и за момент, като най-показателен бе моментът при 4:1, когато Перикар бе покрай това да понижи изоставането си. Аржентинецът обаче сподели задоволително постоянна игра, с цел да усили преднината си на три пробива и с 6:1 да изравни резултата в сетовете.

Последната част се характеризираше с къси разигравания, като и двамата тенисисти най-вече разчитаха на началните си удари. Това не предложи особена конспирация в хода на сета. Втората половина на частта обаче ни предложи по-голям заряд, като при 3:3 младият гений бе покрай това да доближи до брейкпойнт, но нервите на по-опитния тенисист бяха задоволително здрави, с цел да резервира равенството.

Най-оспорваният гейм несъмнено бе единадесетият, който продължи повече от 5 минути. Това бе и моментът, в който Перикар подсети на себе си от първия сет, реализирайки пробив и си завоюва правото да сервира за мача при 6:5. Началният удар, който е най-силното оръжие на французина, изневери на международния номер 117 в този сериозен миг, което разреши на Ечевери да остане в играта и по този начин да се стигне до съдбоносен тайбрек.

Там Французинът пое контрола в самото начало и въпреки по-късно аржентинецът да бе съумял да навакса изоставането си, спасявайки мачпойнт, Перикар удържа на напрежението и съумя да се поздрави с първата си от може би доста бъдещи ATP трофеи!

FAIRYTALE RUN: COMPLETE
Източник: tennis.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР