Рекордна жега на празника на КанадаКанада отбелязва в неделя националния

...
Рекордна жега на празника на КанадаКанада отбелязва в неделя националния
Коментари Харесай

Рекордна жега на празника на Канада
Канада отбелязва в неделя

Рекордна горещина на празника на Канада
Канада отбелязва в неделя националния си празник – Деня на Канада.

По традиция основните тържества са в столицата Отава, където макар 34-те градуса по Целзий и субективното чувство за съвсем 50-градусова горещина (заради влажността), се събраха хиляди локални поданици и посетители.

Празникът стартира рано сутринта с повдигане на държавния байрак край постройката на Народното събрание, където участваха с демонстративно шествие елементи на Кралската канадска конна полиция и гвардейци с червени мундири и високи черни шапки от мечешка кожа. На обяд над центъра прелетяха девет самолета на националната демонстрационна група The Snowbirds.

Обстановката стартира да се нажежава в директния смисъл след обяд, когато метеоролозите оповестиха, че термометрите ще покажат до 36 градуса, при субективно чувство за 47. Това е безспорен връх за столицата на Канада. Властите бяха сложили специфични кислородни оръдия. Повечето поданици на столицата обаче бяха решили да се вслушат в предизвестията за рисково горещо време и си останаха по домовете.

Според данните на полицията вместо предстоящите 25 хиляди участници се събраха едвам 6 хиляди.

Според кореспондента на ТАСС в града дежурят мобилни медицински екипи, само че към този момент потърсилите тяхната помощ са малко над 50 души с диагноза прегряване и обезводняване.

Според традицията на празника всички са облечени с ярки червено-бели облекла, доста хора поставят екстравагантни шапки и костюми и размахват националните флагове с нарисуван на бузата кленов лист.

Празникът в Отава минава без произшествия, за реда наблюдават усилени полицейски патрули. Кулминацията на тържествата ще стане огромната празнична заря. Фойерверките ще осветят река Отава два часа преди среднощ.

Тържества има и в други градове на страната като Торонто, Монреал, Уинипег, Ванкувър. /БГНЕС, ТАСС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР