Режисьорката Одри Диван, която спечели престижния Златен лъв“ на миналогодишния

...
Режисьорката Одри Диван, която спечели престижния Златен лъв“ на миналогодишния
Коментари Харесай

Режисьорката Одри Диван: Абортът не трябва да бъде премълчавана тема

Режисьорката Одри Диван, която завоюва влиятелния „ Златен лъв “ на миналогодишния кино фестивал във Венеция за „ Събитието "   по едноименния разказ на френската писателка Ани Ерно, а тази година беше номиниран за премиите „ БАФТА “, прикани да започне по-открито да се говори за деликатната тематика за аборта, оповестяват от “BBC ”.

Сюжетът на лентата „ Събитието “ проследява живота на млада студентка - Ан във Франция през 1963 година, която забременява инцидентно и е изправена пред невъзможността да продължи образованието си и да се изправи против срама и болката на аборта, даже и да би трябвало да заплати тази цена със затвор. Mладата жена във кино лентата се пробва да получи опция за аборт във Франция през 1963 година - тематика, настояща и през днешния ден в разнообразни елементи по света, където това е неразрешено.

„ Прочетох книгата й скоро откакто самата аз направих аборт “, споделя режисьорка Диван. „ Исках да науча повече по тематиката и ми беше предложена. “

„ За мен беше специфичен миг да открия тази книга, тъй като претърпях медицински аборт и не си давах сметка какво в действителност представлява незаконният аборт – целия развой, сложността и самотата “, добавя тя.

" Останах в действителност впечатлена от историята на тази доста смела героиня, само че бях в действителност гнева поради осъществения незаконен аборт. Жените даже не могат да си показват какво е било тогава “, споделя френската журналистка и режисьорка.

" Това е значима книга, само че е единствената написана от Ани, която остава незабелязана по това време. Абортът е премълчавана тематика. Мисля, че съществува боязън - опасяваме се от женското тяло и неговите секрети. "

Темата за абортите обаче е все по-често засягана в основаването на филми тази година. Освен „ Събитието “, филмът на Филис Наги „ Обадете се на Джейн “ беше показан на тазгодишните кино фестивали „ Сънданс “ и „ Берлинале “. Лентата разказва за противозаконните аборти в Чикаго през 60-те години. Според Наги тематиката за абортите е „ обща за всички полемики, свързани с правата на дамите “. 

Междувременно документалният филм „ The Janes “ на същата тема може да бъде открит в HBO. През 2020г. пък филмът " Никога, рядко, от време на време, постоянно " изследва самотата и уязвимостта на тийнейджърка, която се насочва към Ню Йорк през 70-те години на предишния век, като търси метод да направи аборт.

Разглеждане на тематиката от друг ъгъл откриваме и във филма „ Света Франсис “ на Алекс Томпсън и даже в сериала „ Приятели “.

„ Където и да съм показвала кино лентата си по света, съм срещала доста дами, които могат да приказват за личните си прекарвания, защото вършат паралел със сюжетната линия. Защо в последна сметка наподобява по този начин като че ли дамата поема цялата отговорност в тези ситуации? “, пита Одри Диван.

„ Ние задаваме същия въпрос във кино лентата. Искаме отговор, тъй че се надявам реакцията и дебатът, които последват от кино лентата ми, да съумеят ни дадат някои отговори. “
" Никога, рядко, от време на време, постоянно ": когато абортът е освен медицински акт, а ново начало
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР