Регистрацията на моторно превозно средство да се прекратява служебно, ако

...
Регистрацията на моторно превозно средство да се прекратява служебно, ако
Коментари Харесай

Да се премахва регистрацията на автомобил при провал на технически преглед реши парламентът

Регистрацията на моторно транспортно средство да се приключва служебно, в случай че при годишния механически обзор се открият рискови неизправности. Това взеха решение депутатите, които одобриха на първо четене промени в Закона за придвижване по пътищата (ЗДП), съобщи Българска телеграфна агенция.

При сполучливо прекосяване на още един механически обзор, регистрацията на транспортното средство ще се възвръща също служебно. Според ръководещите със закона ще се ускори контролът върху транспортните средства, те ще са механически изправни, а крайният резултат ще бъде понижаване на произшествията.

През периодически механически обзор към този момент ще минават и мотопедите, двуколесните и триколесни транспортни средства с атракционна цел и високоскоростните трактори, взеха решение още депутатите.

Предвижда се да бъде основан специфичен орган по контрол, а обменът на информация сред Министерство на вътрешните работи и Изпълнителната организация " Автомобилна администрация " за записаните транспортни средства и за техническите прегледи да се прави по електронен път. В закона се планува и санкция за манипулиране на километражи.

Халил Летифов от Движение за права и свободи съобщи, че партията му няма да поддържа законопроекта, тъй като за следващ път поправките в ЗДП се вършат на парче. " Половината от колелетата, които се продават, не дават отговор на условията и са рискови участници. Властта безхаберства с един толкоз значим закон. Няма я тази предварителна защита срещу жертвите по пътищата ", съобщи Летифов, представен от организация " Фокус ". Станислав Иванов от ГЕРБ отговори, че велосипедите не са моторни транспортни средства и няма по какъв начин да минават годишни механически прегледи. " Ако бъде инсталиран мотор на едно колело, тогава към този момент се задължава да минава годишен механически обзор ", изясни той.

Против законопроекта се изрече и зам.-председателят на групата на Българска социалистическа партия Георги Свиленски съобщи. Според него с приемането на измененията за два месеца Министерство на вътрешните работи ще понесе вреди за над 5.6 млн. лева " Цифрите нещо ви куцат в Българска социалистическа партия май, обяснете ми разбираемо от кое място идват тези милиони вреда на Министерство на вътрешните работи. Много забавно ми стана вашето изявление. Вие с тези числа си играете, както ви пристигна ", отговори му Маноил Манев от ГЕРБ.

Промените в закона се чака да бъдат дефинитивно гласувани след 3 седмици.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР