Регионалното министерство чрез Оперативна програма "Региони в растеж" (2014-2020 г.)

...
Регионалното министерство чрез Оперативна програма "Региони в растеж" (2014-2020 г.)
Коментари Харесай

Държавата отпуска още 14,5 млн. лв. за саниране

Регионалното министерство посредством Оперативна стратегия "Региони в напредък " (2014-2020 г.) отпуска до 14,5 млн. лева на 28 общини за саниране. Средствата се отпускат за енергийна успеваемост на многофамилни жилищни и публични здания.

Основна цел е с инвестицията да се увеличи енергийната успеваемост на публичните здания и жилищния бранш, които попадат в Националната идея за пространствено развиване на България за интервала 2013-2025 година Това са градовете: Ботевград, Берковица, Белоградчик, Генерал Тошево, Девин, Елхово, Златоград, Ивайловград, Крумовград, Козлодуй, Карнобат, Мездра, Малко Търново, Никопол, Нови пазар, Нова Загора, Поморие, Попово, Пещера, Провадия, Разлог, Сандански, Свиленград, Самоков, Севлиево, Троян, Тутракан, Червен бряг.

Безвъзмездната финансова помощ ще се дава на база асортимент на планови оферти, класирани по критерии, които регистрират намаляването на излъчванията на СО2, успеваемост и целенасоченост на инвестицията за енергийна успеваемост и други Основните действия са ориентирани към осъществяване на ограничения за енергийна успеваемост в възможни за финансиране обществени здания на държавната и общинската администрация, както и към общински здания от просветителната, културната и обществената инфраструктура и в многофамилни жилищни здания.

Общините ще могат да аплайват с планове към края на годината. Ще се финансират ограничения за повишение на енергийна успеваемост на постройките, като задачата е да се реализира 60% икономисване на сила, понижаване на разноските за отопление, възобновяване фасадите на постройките и повишение на периода на употреба и други

Над 2220 здания са санирани досега с пари от страната. По Националната стратегия за енергийна успеваемост, която е най-мащабната, са актуализирани над 1755 многофамилни жилищни здания. Строителни работи се извършват по още 114, а за други 142 текат подготвителни действия. По план “Демонстрационно възобновяване на многофамилни жилищни сгради”, взаимно с Програмата на Организация на обединените нации за развиване, пилотно бяха актуализирани 50 многофамилни жилищни здания, както и с финансовата поддръжка на Оперативна стратегия „ Регионално развиване “ 2007-2013 година бяха реновирани 299 здания.

В програмата за енергийна успеваемост бяха вложени 2 милиарда лв.. Регионалният министър Петя Аврамова разгласи, че задачата е постройките да имат близо до нулево ползване на сила. Политиката на Европейския съюз за енергийната успеваемост планува държавите-членки да разработят своите нови Национални дълготрайни тактики за възобновяване на националния фонд от жилищни и нежилищни здания до 2050 година, които целят преобразуването на всички съществуващи здания в такива с съвсем нулево енергопотребление по ефикасен по отношение на разноските метод. Техническата норма изисква клас „ А “ на енергопотребление и 55% от силата да е обезпечена от възобновими източници.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР