Реформистката партия на премиера Кая Калас спечели първо място на

...
Реформистката партия на премиера Кая Калас спечели първо място на
Коментари Харесай

Естония преизбра Кая Калас - твърд поддръжник на Украйна, ЕС и НАТО

" Реформистката партия " на премиера Кая Калас завоюва първо място на парламентарните избори в Естония - избор, който се следеше като тест за публичната поддръжка за мощната ѝ проукраинска и проевропейска позиция.

При над 90% преброени гласове, Калас получава първото място и даже усилва резултата на своята политичека мощ ди 32%. Крайните националисти от Консервативната национална партия на Естония към този момент е на второ място, като изпреварва Центристката партия, само че е с по-слаб резултат и по-малка парламентарна група спрямо досегашната си позиция в Народното събрание.

Най-голям прогрес бележи групата " Естония 200 " - демократична групировка, която поддържа участието на Естония в Европейски Съюз и НАТО и поддържа прогресивна обществена политика.

В последните месеци Кая Калас управляваше в тройна коалиция със Социалдемократите (9,4%) и консервативната " Отечество " (8,3%). Калас би могла да опита да възвърне този съюз, или да направи коалиция с някоя от по-големите партии като центристите или " Естония 200 ".

Кая Калас е един от най-надеждните съдружници на Украйна в Европейски Съюз. Естонското държавно управление непрестанно упорства за увеличение на военната помощ за Киев и за укрепване на войските на НАТО по източния фланг.

Politico припомня, че дългогодишните ѝ рецензии и предизвестия за експанзията на Владимир Путин през днешния ден се считат за предсказание на войната в Украйна.

" Ако желаеме мир и не желаеме да бъдем идната цел на Русия, би трябвало да поддържаме Украйна ", споделя тя в предизборна тирада.

Кая Калас е щерка на някогашния министър председател и някогашен еврокомисар от Естония Сиим Калас.



Изборите ще останат в историята и с това, че над 50% от участвалите във вота жители са се възползвали от опцията да гласоподават онлайн, вместо с бюлетина, в интервала сред 27 февруари и 4 март (предшестващ главния ден на изборите).

От общо 966 038 жители с право на глас, съвсем 457 000 са упражнили правото си авансово.

От тях - 313 510 са го създали онлайн, а 143 346 - с хартия. На 5 март (неделя) към този момент се гласуваше единствено с хартиени бюлетини.

Избирателната интензивност е стигнала до 63,7% до края на формалния избирателен ден, като гласовете онлайн са с над 10 000 повече от тези в урните.

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР