Редукцията на резултатите за ГЕРБ и повишението на подкрепата за

...
Редукцията на резултатите за ГЕРБ и повишението на подкрепата за
Коментари Харесай

Сова Харис: ГЕРБ водят с половин процент, Патриотите влизат в парламента

Редукцията на резултатите за ГЕРБ и покачването на поддръжката за " ИТН " оставят открит въпроса за спечелилия от предварителните парламентарни избори, като границата сред двете водещи политически сили е в границите на така наречен " стохастична неточност ".

ова демонстрира представително за пълнолетното население на страната изследване на " Сова Харис ", извършено по поръчка на Dir.bg броени дни преди вота на 11 юли. В интервала 2-6 юли 2021 година 1000 български жители са дали отговорите си по метода на стандартизираното face-to-face изявление в дома на респондента.

Ето го и детайлния разбор, показан от Васил Тончев особено за читателите на Dir.bg:

Прогнозирайки резултатите на идните избори, неизбежно стигаме до въпроса за изборната интензивност. Този път имаме благонадежден ориентир - предходният избор се организира единствено преди 3 месеца. Данните от изследването демонстрират, че няма основни промени в настройките на хората. Би трябвало да чакаме равнище на интензивност, близо до полученото на 4 април, а точно към 3 300 000 дали своят вот българи. Все отново е значимо да изясним факторите, които могат да доведат до смяна:

По време на предходния избор епидемията от COVID-19 имаше пикови стойности. Това предопредели забележителна част от най-възрастните гласоподаватели да проявят нерешителност, въздържайки се от присъединяване в изборния развой. Тези опасения в този момент не съществуват и това е причина за нарастване на интензивността.

Към момента ситуацията е лятна и хората са по-активни. Противоепидемичните ограничения към момента задържат хората по местоживеене. Ваканцуващите са релативно малко. Това също по-скоро благоприятства нарастването на интензивността.

Има предварителни индикации, че възрастните гласоподаватели (на възраст 70+) и функционално необразовани групи би трябвало да преодолеят психическа преграда при контакта с машините за гласоподаване. Този резултат ще докара до отлив на гласоподаватели.

В последните години избрани пластове от популацията бяха научени, че с цел да гласоподават, би трябвало да им се заплати - по този начин нареченият платен избор. В момента виновните институции одобряват съществени ограничения за ограничение на това отрицателно събитие. Вероятният резултат ще бъде отлив на гласоподаватели.

Виждаме, че факторите, които чакаме да въздействат на изборната интензивност, са разнопосочни и резултатът от тях в някаква степен се уравновесява. Засега не записваме признаци нито за вълна, нито за срив на интензивността. Ако нещо може да провокира основна смяна в последния миг, това е грозното лице на политическата реалност в България. Няма дълготрайна визия за развиване, няма разговор. Има тежки взаимни обвинявания, за които се чакат доказателства. За последователност въобще не се приказва. Все отново към този момент вярата за ново начало сполучливо противостои на тезата, че всички са маскари.

Изброените нагоре фактори в същото време оказват въздействие и върху предстоящите резултати за обособените партии и обединения. При по-висока интензивност можем да предположим, че ще се увеличи поддръжката за партиите на митинга. При по-ниска интензивност ще бъдат облагодетелствувани систематичните партии.

При възпроизвеждане на интензивността от 4 април, резултатите ще се приближат в огромна степен до записаните тогава. Данните демонстрират, че би трябвало да чакаме структурата на политическата настройка да бъде близка до тази на 45-ото Народно заседание. Според данните от проучването има известна редукция на резултатите за някогашните ръководещи и покачване на поддръжката за " ИТН ". Можем да кажем, че въпросът за спечелилия на изборите е открит - разликата е в рамките на стохастичната неточност. Регистрираме известно покачване на поддръжката за Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и Демократична България. " Изправи се! Мутри вън! " са на надеждна отдалеченост над прага за присъединяване в бъдещия парламент. Новото е в действителност добре познато остаряло - обединяването на патриотичните обединения събира задоволително поддръжка за превъзмогване на 4%-та преграда. Резултатите от изследването демонстрират, че никоя от останалите партии не се приближава до опцията за превъзмогване на 4-процентовия предел. Следващият парламент най-вероятно ще бъде формиран от 7 обединения.

По въпроса дали парламентарните избори ще излъчат устойчиво ръководство, публичното мнение е мощно разграничено. Около една трета от гласоподавателите са оптимисти, съвсем толкоз са скептиците и тези, които не могат да преценяват. Сигурно е обаче, че в случай че и този път не се образува държавно управление, разочарованието от новите обединения ще добие обилни размери.

ГЕРБ-СДС не престават да удържат облика си на мощната групировка. Дали поради наличието си в локалната власт, дали поради въздействието си в медиите и корените си в администрацията, одобрената визия за мощната партия още е действителност. Регистрираме развой на постепенна ерозия в отношението към ГЕРБ в резултат на дейностите на служебното държавно управление.

Бел.ред.
Хората имат вяра, че новият парламент ще отбрани мажоритарните избори.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР