Редовната консумация на кофеин може да доведе до сгъстяване на

...
Редовната консумация на кофеин може да доведе до сгъстяване на
Коментари Харесай

Кофеинът увеличава риска от тромбози

Редовната консумация на кофеин може да докара до втвърдяване на кръвта и по този метод да усили риска от формиране на кръвни съсиреци. Това съобщи в извънредно изявление за „ Daily Express “ водещият съдов хирург професор Марк Уайтли.

„ Дехидратацията въздейства на съставките на кръвта, като я прави по-гъста и вискозна ", изясни професорът. „ В резултат на това кръвта стартира да тече по-бавно през вените, в сравнение с през артериите. По този метод дехидратацията може да усили вероятността от формиране на кръвни съсиреци във вените. "

Според Националната здравна работа на Обединеното кралство признаците на дълбока венозна тромбоза са:
- Пулсираща или стягаща болежка в единия крайник (рядко в двата крака), нормално в региона на подбедрицата или бедрото; - Подуване на единия крайник (рядко и на двата крака); - Гореща кожа в мъчителната област; - Зачервяване или потъмняване на кожата в мъчителната област; - Подути вени, твърди и мъчителни при напън.
" Тези признаци могат да се появят в региона на ръцете и корема, в случай че съсирекът се е образувал там ", изясняват специалистите на NHS.

Ако признаците на дълбока венозна тромбоза са съпроводени от зной или болежка в гърдите, неотложно се обадете на спешна помощ.

Професор Уайтли означи, че обичаната напитка на британците - чаят - също съдържа кофеин, който " кара организма да губи вода ". По този метод освен кафето и алкохолът, само че и чаят " могат да изострят дехидратацията ".

Основните признаци на дехидратация са жадност, тъмна урина с остра миризма, замаяност и сухота в устата.

" Дехидратацията значи, че губите повече течности, в сравнение с получавате. Без задоволително вода организмът ви не може да действа вярно и се покачва риска от болести ", прибавя професор Уайтли. " За да избегнете дехидратация, е значимо да пиете задоволително течности. "

Професор Уайтли предлага да се пие чиста вода, билкови чайове и плодови сокове. Ако на открито е доста горещо, специалистът поучава да стоите на сянка, доколкото е допустимо, и да избягвате директното излагане на слънчева светлина.

" Ако приемате задоволително течности, това ще ви помогне да поддържате здравето на кръвоносните съдове ", прибавя той. " Ако пиете задоволително вода, без значение от времето, това ще помогне за разреждане на кръвта и възстановяване на кръвообращението. Но пиенето на прекалено много течности също може да докара до проблеми. "

Признаците за несъразмерен банкет на течности включват изпотяване неподвижен, изцяло безцветна урина (тя би трябвало да е бледожълта) и затруднена централизация.

Рискови фактори за дълбока венозна тромбоза:
- Възраст над 60 години; - Наднормено тегло; - Пушене; - Анамнеза за дълбока венозна тромбоза; - Приемане на противозачатъчни средства или хормонозаместителна терапия; - Рак или сърдечна недостатъчност; - Разширени вени.
Някои обстановки също могат да усилят риска от дълбока венозна тромбоза, като да вземем за пример дълго пътешестване (повече от три часа) със аероплан, кола или трен.

Бременността също покачва риска, както и продължителното престояване в леглото.

" Ако вашият доктор счита, че имате дълбока венозна тромбоза, би трябвало да отидете в болница в границите на 24 часа за ултразвуково проучване ", предлагат специалисти от Националната здравна работа.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР