Редки дълбоководни басейни със солен разтвор, открити в Червено море,

...
Редки дълбоководни басейни със солен разтвор, открити в Червено море,
Коментари Харесай

Редки хиперсолени езера в Червено море разкриват тайните за живота

Редки дълбоководни басейни със солен разтвор, открити в Червено море, могат да бъдат ключ към екологични катаклизми в района, траяли хилядолетия.

Те даже могат да хвърлят светлина върху произхода на живота на Земята, демонстрира ново изследване.

Дълбоководните солници са извънредно солени или "хиперсолени " езера, които се образуват на морското дъно.

Те са измежду най-екстремните среди на Земята, само че макар екзотичния си химичен състав и цялостната липса на О2, тези редки басейни гъмжат от живот и могат да дадат визия за това по какъв начин е зародил животът на Земята и по какъв начин той би могъл да се развие и процъфтява измежду богати на вода светове, разнообразни от нашия.

"Сегашното ни схващане е, че животът на Земята се е зародил в морските дълбини, съвсем сигурно в безкислородни условия ", споделя пред Live Science водещият създател на проучването Сам Пуркис, професор и началник на катедрата по морски науки в Университета в Маями.

"Дълбоководните солници са превъзходен аналог на ранната Земя и макар че са лишени от О2, гъмжат от богата популация от по този начин наречените "екстремофилни " микроби.

"Изучаването на тази общественост разрешава да се надникне в изискванията, при които животът на нашата планета се е появил за първи път, и може да насочи търсенето на живот в други "водни светове " в нашата Слънчева система и отвън нея. "

Тези басейни могат да доведат и до откриването на микроби, които да допринесат за създаването на нови медикаменти, добавя Пуркис, представен от БГНЕС. "Молекули с антибактериални и противоракови свойства към този момент са били изолирани от дълбоководни микроби, живеещи в солени басейни ", споделя той.

На учените са известни единствено няколко дузини дълбоководни солени басейни в целия свят, които варират по мярка от няколко хиляди квадратни фута до към квадратна миля (2,6 квадратни километра). Известно е, че единствено три водни обекта съдържат дълбоководни солени басейни: Мексиканския залив, Средиземно море и Червено море.

Червено море има най-големия прочут брой дълбоководни басейни със саламура. Смята се, че те пораждат от разтваряне на джобове от минерали, отсрочени по време на миоценската ера (преди към 23 милиона до 5,3 милиона години), когато морското ниво в района е било по-ниско от днешното.

Досега всички известни дълбоководни солени басейни в Червено море бяха ситуирани на минимум 15,5 благи (25 километра) от брега. Сега учените са разкрили първите такива басейни в залива Акаба, в северната част на Червено море, където потопените солени езера се намират единствено на 1,25 благи (2 километра) от брега.

Изследователите откриха басейните по време на експедиция през 2020 година на борда на изследователския транспортен съд OceanXplorer на организацията за морски проучвания OceanX. Експедицията изследва крайбрежието на Червено море на Саудитска Арабия, "зона, която до момента е получавала малко внимание ", сподели Пуркис.

„ На тази огромна дълбочина нормално няма доста живот на морското дъно “, сподели ученият. „ Въпреки това басейните със саламура са богат оазис на живот. Дебелите пластове от микроби поддържат разнороден набор от животни. “

Най-интересни измежду тях "са рибите, скаридите и змиорките, които наподобява употребяват саламурата за лов ", сподели Пуркис. Саламурата е лишена от О2, тъй че „ всяко животно, което се отклони в саламурата, незабавно се зашеметява или умира “, изясни той. Хищниците, които дебнат наоколо, "се хранят с нещастниците ", означи той.

Близостта на тези басейни до брега значи, че те биха могли да са натрупали отток от сушата, включвайки в своя химически съставземни минерали.

Следователно, евентуално биха могли да служат като неповторими архиви, съхраняващи следи от цунами, наводнения и трусове в залива на Акаба през хилядолетията, сподели Пуркис.

Това, което се случва в басейна със солен разтвор, остава в басейна със солен разтвор

Тъй като в саламурата липсва О2, басейнът защищава нормалните животни, които живеят в и на морското дъно, като ровещи се скариди, червеи и мекотели.

"Обикновено тези животни раздвижват морското дъно, като нарушават насъбраните там седименти ", споделя Пуркис. "Не по този начин стоят нещата със солените басейни. Тук всички седиментни пластове, които се утаяват на дъното на соления басейн, остават непокътнати. "

Пробите от ядрата, които откривателите извличат от новооткритите басейни със солен разтвор, "представляват непрестанен запис на минали превалявания в района за интервал от нас 1000 години, плюс записи на трусове и цунами ", споделя Пуркис.

Техните открития демонстрират, че през последните 1000 години огромни наводнения от съществени дъждове "се случват почти един път на 25 години, а цунами [се случват] почти един път на 100 години ".

Тези констатации по отношение на риска от цунами и други бедствия могат да дадат "много насоки ки за огромните инфраструктурни планове, които сега се построяват по крайбрежието на Акабския залив ", сподели Пуркис.

"Докато крайбрежието на залива Акаба обичайно е било едва обитаемо, в този момент то се урбанизира с изумителни темпове. "

В бъдеще "ще се стремим да работим с другите страни, които граничат със залива Акаба, с цел да разтеглим оценката на риска от трусове и цунами ", сподели Пуркис.

Освен това "се надяваме да се върнем в солените басейни с по-усъвършенствано съоръжение за сондиране, с цел да се опитаме да разтеглим реконструкцията си след 1000 години, по-дълбоко в древността ".
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР