Реджеп Тайип Ердоган ще започне нов мандат като президент на

...
Реджеп Тайип Ердоган ще започне нов мандат като президент на
Коментари Харесай

Световните лидери поздравиха Ердоган за преизбирането му за президент

Реджеп Тайип Ердоган ще стартира нов мандат като президент на Турция, откакто завоюва спорни избори, които в един миг наподобява застрашаваха оставането му на власт.   Снощи ръководителят на Висшата изборна комисия на Турция Ахмет Йенер разгласи успеха на сегашния президент на втория кръг на президентските избори в Турция.   Ердоган е получил 52,14% от гласовете, а съперникът му от опозиционния Национален алианс Кемал Кълъчдароглу – 47,86%, демонстрират предварителните резултати, представени от Йенер.   Редица международни водачи поздравиха 69-годишния Ердоган за успеха му, отразявайки упованията си за бъдещите връзки с Турция.    Очаквам да продължим взаимната работа и подготовката за срещата на върха на алианса през юли, показва генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в своето приветствие към Ердоган в Twitter.    Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел също изрази очакване на продължи да работи с турския президент за задълбочаване на връзките сред Анкара и Европейски Съюз в идващите години.   Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен показва в взаимно изказване с висшия представител на Европейски Съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел, че Европейски Съюз има стратегически интерес да продължи съдействието и взаимно преференциалните връзки с Турция и всички нейни жители, както и от постоянна и сигурна среда в Източното Средиземноморие.    Европейски Съюз е подготвен да работи с Турция за прогрес в двустранните връзки и непоклатимост, при съблюдаване на човешките права, върховенството на закона, интернационалното право и в интерес на всички наши жители, се добавя в изказването, представено от Българска телеграфна агенция.    Фон дер Лайен и Борел означават, че в този момент се чакат оценките за изборите от наблюдаващите от Организацията за сигурност и съдействие в Европа и от Съвета на Европа.    Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън написа в Twitter: „ Очаквам да продължим да работим дружно като съдружници в НАТО по двустранните въпроси и по споделените световни провокации “.    
Congratulations to President Recep Tayyip Erdogan of Türkiye on his re-election.

I look forward to continuing to work together as NATO Allies on bilateral issues and shared global challenges.
— President Biden (@POTUS) May 28, 2023 Агенция Reuters разяснява, че акцентът в поздравлението на Байдън отразява целта на Вашингтон Швеция да се причисли към НАТО до срещата във Вилнюс в средата на юли. Финландия се причисли към Алианса през предишния месец, само че шведското участие остава блокирано от възражения от страна на Турция и Унгария. Турция твърди, че Стокхолм обезпечава леговище на членове на въоръжени групи, които Анкара счита за терористични.   Президентът на Украйна Володимир Зеленски съобщи в поздравлението си, че разчита на укрепването на " стратегическото партньорство " сред двете страни. " Разчитаме на по-нататъшното усилване на стратегическото партньорство в интерес на нашите страни, както и на усилването на съдействието в интерес на сигурността и стабилността на Европа ", написа Зеленски в профила си в Twitter.  
Cumhurbaşkanlığı seçimlerindeki zaferinden dolayı Cumhurbaşkanı @RTErdogan kutluyorum.
Avrupa'nın güvenliği ve istikrarı için işbirliğimizin geliştirilmesini ve ülkelerimizin yararına stratejik ortaklığımızın daha da güçlendirilmesini umuyoruz.
— Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) May 28, 2023 Руският президент Владимир Путин е изпратил до турския президент Реджеп Тайип Ердоган приветствена депеша във връзка преизбирането му на втория кръг на президентските избори в Турция, заяви ТАСС, представена от Българска телеграфна агенция.    „ Уважаеми господин Ердоган, скъпи приятелю, приемете откровените ми поздрави във връзка Вашето преизбиране на президентския пост. Победата на изборите беше законосъобразен резултат от самоотвержената Ви работа на поста глава на Република Турция, образно доказателство за поддръжката на турския народ за Вашите старания за подсилване на държавния суверенитет и за провеждането на независима, самостоятелна външна политика “, се споделя в телеграмата на Путин.   Руският президент декларира, че съветските управляващи високо ценят персоналния принос на Ердоган за „ укрепването на другарските руско-турски връзки, на взаимноизгодното съдействие в разнообразни посоки “.   „ Бих желал да потвърдя готовността си за продължение на нашия градивен разговор по настоящите въпроси от двустранния, районния и интернационалния дневен ред. Придаваме огромно значение на поредната реализация на набелязаните взаимни планове, на първо място на строителството на АЕЦ „ Аккую “ и основаването на газов хъб на територията на Турция “, написа съветският президент.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР