Редица научни изследвания продължават да показват, че здравето, качеството на

...
Редица научни изследвания продължават да показват, че здравето, качеството на
Коментари Харесай

Техники на дишане и дихателни упражнения за освобождаване от стрес

Редица научни проучвания не престават да демонстрират, че здравето, качеството на живот и даже самата дълготрайност на живота са надълбоко повлияни от умственото и прочувственото ни положение. Новопоявилата се сфера на медицината за комплекса ум-тяло изяснява по какъв начин нашите мисли и страсти могат доста да обиден функционалностите на мозъчната, ендокринната (хормоналната) и имунната система. Това въздействие се осъществя чрез химически сътрудници, наречени невропептиди, които се отделят при всяка наша страст. По този метод положението на стрес може да докара до обилни промени във физиологията и да способства за необятен диапазон от заболявания – от рак и сърдечносъдови болести до астма, меланхолия и язва.

Дишането се е потвърдило като дейно средство за освобождение на отрови и стрес от организма. То носи изясненост и фокусиране на мозъка, играе значима роля за нашето физическо и прочувствено положение. Над 80 % от прочувствените и физическите отрови в тялото се изхвърлят посредством дишането. Но към момента по- огромната част от хората употребяват едвам 35 % от потенциала на белите си дробове.
Дишането може да се счита за най-важната функционалност на организма, тъй като от нея несъмнено зависят всички останали. Човекът може да живее известно време без ястие, по-малко време без вода, само че без дишане неговото битие може да продължи единствено няколко минути. Животът на индивида зависи освен от дишането, само че значително и от верните привички на дишане, които би трябвало да му обезпечат съвършена жизнеспособност и имунитет против заболяванията.
Един образован надзор върху акта на дишане ще удължи дните ни върху Земята, като ни обезпечи увеличена жизнеспособност и съпротивителни сили, а въпреки това, неразумното и немарливо дишане ще редуцира живота ни, намалявайки нашата жизнеспособност и оставяйки ни уязвими към заболяванията.

С помощта на описаното по-долу цялостно или ритмично дишане човек може да докара себе си до една хармонична осцилация с природата и да подкрепи разгръщането на своите скрити благоприятни условия. Контролираното дишане може освен да излекува болесттите, само че и на процедура да помогне на човек да се оправи със страха, паниките и с по-нисшите страсти.

ПЪЛНО ДИШАНЕ ( “пълно йогистко дишане ”­)
Пълното дишане включва в деяние целия дихателен уред, всяка част на белите дробове, всяка алвеола, всеки дихателен мускул. На този дихателен способ реагира целият дихателен организъм и с най-малък разход на сила се реализират оптимални резултати. Гръдната празнина се уголемява до естествените си размери във всички направления и всяка част от дихателния механизъм прави своята естествена работа и функционалности. Една от най-важните характерности на този способ на дишане е фактът, че дихателните мускули действат в цялостна степен, до момента в който при другите форми на дишане се употребява единствено една част от тези мускули.
КАК ДА ОВЛАДЕЕМ ПЪЛНОТО ДИШАНЕ
Пълното дишане не е нещо наложително или неестествено, а тъкмо противоположното, съставлява връщане към първичните правила, връщане към Природата. Пълното дишане не изисква безусловно цялостното изпълване белите дробове с въздух при всяко поемане. Човек може да вдишва обикновено количество въздух, употребявайки метода на цялостното дишане и на систематизиране на вдишания въздух до всички елементи на белите дробове, без значение дали количеството е огромно, или малко. Той обаче би трябвало да извършва по няколко серии на цялостно дишане с напълване до завършек на белите дробове по няколко пъти дневно, когато му се отдаде опция за това, с цел да поддържа системата в положително положение и ред.

УПРАЖНЕНИЕ

Следното упражнение ще ви дадат ясна концепция за това какво съставлява цялостното дишане.
Заемете стоеж или седеж с изправен тил. Дишайки през носа, вдишайте отмерено и напълнете на първо време долната част на белите дробове, което става посредством задействането на диафрагмата: тя се спуска надолу и упражнява сдържан напън върху коремните органи, избутвайки напред предната стена на корема. След това напълнете междинната част на белите дробове, изтласквайки на открито долните ребра, гръдната кост и гърдите. След това напълнете горната част на белите дробове, издавайки горната част на гърдите, като по този метод повдигнете гърдите, и включете горните шест или седем двойки ребра. В края на придвижването долната част на корема ще бъде леко прибрана във вътрешността, като това придвижване обезпечава на белите дробове една опора, а също така спомага за напълването на тяхната най-горна част. При първо четене може да ви се стори, че това дишане се състои от три обособени придвижвания. Това обаче въобще не е по този начин. Вдишването е непрестанно, цялата гръдна празнина, от разположената долу диафрагма до най-високата точка на гърдите в региона на ключиците, се уголемява с отмерено придвижване. Избягвайте сериите от накъсани вдишвания и се стремете да постигнете едно отмерено, непрестанно деяние. Съвсем скоро практиката ще надделее над наклонността към разделянето на вдишването на три обособени придвижвания и ще докара до отмерено, непрестанно поемане. След прочут интервал на практикуване ще можете да извършите вдишването за няколко секунди. В началото е доста потребно, в случай че вършиме това упражнение пред огромно огледало, като поставите ръцете си да легнат леко върху корема, тъй че да можете да усещате всички придвижвания и да си визиите, че белият ви дроб е чаша, която последователно цялостните с въздух. Вдишвайте през носа и издишвайте през устата – стомах, диафрагма, гърди.
Човек, който практикува цялостното дишане, ще развие същински необятни гърди, а и индивидът с тесни гърди може да ги развие до естествени пропорции, просто като пожелае да схване този метод на дишане. В множеството случаи настинките могат да бъдат предотвратени посредством упражняване на едно малко по-енергично цялостно дишане, когато чувствате, че сте прекомерно уязвими. Когато ви е студено, дишайте пламенно в продължение на няколко минути и ще почувствате една топлота в цялото си тяло. Повечето настинки могат да се излекуват благодарение на цялостното дишане и отчасти недояждане в продължение на един ден.

ДИХАТЕЛНИ УПРАЖНЕНИЯ НА ЙОГИТЕ

Сега ще изложим три метода на дишане, прекомерно известни измежду йогите. Първият е добре познатото разхлабително дишане, на което най-много се приписва огромната белодробна устойчивост на Йогите. Обикновено те приключват всяко дихателно упражнение с това разхлабително дишане. Ще опишем и упражнението за възобновяване на нервите, излъчено от епохи сред йогите, упражнение, което в никакъв случай не е било усъвършенствано от западните учители по физическа просвета, въпреки някои от тях да са го „ взели на заем ” от учителите по Йога. Ще приключим главата с гласното дишане, на което, значително, се дължи вибриращият благозвучен и хубав глас на източните Йоги.

1. ОЧИСТИТЕЛНО ЙОГИСТКО ДИШАНЕ
Йогите имат едно обичано дихателно упражнение, което ползват постоянно, когато почувстват потребност да проветрят и изчистят дробовете си. Те приключват доста от своите дихателни извършения с това дишане и тук ние следваме същия способ. Това разхлабително дишане проветрява и почиства белите дробове, подтиква клетките, усилва дихателните органи и въобще способства за поддържането на здравето в положително положение, като освен това освежава целия организъм. Оратори, артисти и т. н. ще намерят упражнението доста потребно, поради почивката, която то обезпечава на изтощените им дихателни органи.
1) Поемете надълбоко мирис.
2) Задръжте въздуха за няколко секунди.
3) Свийте устните все едно, че ще свиркате (но без издуване на бузите), и издишайте пламенно малко въздух през отвора им. Задръжте събрания въздух още един миг и незабавно по-късно още веднъж издишайте пламенно малко въздух. Така издишайте на дребни „ порции ”, до момента в който целият въздух не бъде издишан. Помнете, че издишването би трябвало да става доста пламенно през отвора на устните.
Ще забележите, че това дишане работи доста освежаващо, когато човек се усеща изтощен или „ унищожен ”. Дори единствено един опит ще ви убеди в неговата ефикасност. Трябва добре да го разберете и да го упражнявате старателно, с цел да го овладеете изцяло и да можете да го изпълнявате естествено и без изпитание.

2. ЙОГИСТКО ДИШАНЕ ЗА ОБНОВЯВАНЕ НА НЕРВИТЕ
Това упражнение е високо ценено от йогите, които го считат за едно от най-силните познати средства за стимулиране и ободряване на нервите. Неговата цел е да подтиква нервната система, да развие силата, силата и жизнеността на нервите. Това упражнение влияе на значими нервни центрове, които от своя страна подтикват и зареждат с сила цялата нервна система, като изпращат по-силен поток от нервна мощ към всички елементи на тялото.
1) Застанете изправени.
2) Вдишайте както при цялостното дишане и задръжте въздуха.
3) Протегнете ръцете право пред вас, като ги държите малко увиснали и отпуснати, с използване на напрежение единствено едвам ги поддържате в това състояние.
4) Бавно приближете китките към раменете, като последователно свивате мускулите и нагнетявате мощ в тях по подобен метод, че когато стигнат до раменете, юмруците да са толкоз крепко стиснати, че да се усеща трептене.
5) Дръжте мускулите напрегнати, протегнете постепенно юмруците напред и бързо ги върнете обратно към момента напрегнати (няколко пъти).
6) Енергично издишайте въздуха през устата.
7) Направете разхлабително дишане.
Ефикасността на това упражнение зависи, на първо място от бързината, с която юмруците се връщат обратно, от напрежението на мускулите, и, естествено – от степента на изпълване на белите дробове с въздух. За да се оцени това упражнение, би трябвало да се опитва. То няма равно на себе си като „ ободрител ”, както го назовават нашите западни другари.

3. ГЛАСОВО ЙОГИСТКО ДИШАНЕ
Йогите употребяват и една форма на дишане за развиване на гласа. Те се отличават с удивителен, мощен, прелестен, явен и удивително резониращ като тръба глас. В резултат от практикуването на това изключително дихателно упражнение, те са придобили този мек, прелестен, прелестен и експресивен глас. С времето това упражнение ще даде на практикуващия глас с описаните качества (ако той го извършва с непримиримост и постоянство). Трябва обаче да отбележим, че този метод на дишане би трябвало да се употребява единствено като упражнение, а не като нормална форма на дишане.
1) Вдишайте по метода на цялостното дишане през ноздрите доста постепенно и дълготрайно.
2) Задръжте въздуха няколко секунди
3) Изтласкайте въздуха пламенно на един мирис през отворената уста.
4) Осигурете отмора на дробовете чрез очистителното дишане.
Без да се задълбочаваме в теориите на йогите по отношение на произвеждането на звука при говора и пеенето, ще кажем, че опитът ги е научил, че тембърът, качеството и силата на един глас зависят освен от органите на гърлото, само че и от лицевите мускули, които имат огромно значение. Някои хора с необятен гръден панер създават единствено слаб тон, до момента в който други с релативно стеснен гръден панер издават звуци с изненадваща мощ и качество.
Ето един забавен опит, който си заслужава да опитате:
Застанете против огледало, свийте устни и свирнете, като наблюдавате формата на устата и общия израз на лицето си. Веднага по-късно пейте или говорете по нормалния си метод и ще забележите разликата. След това се върнете към свиренето за няколко секунди и след това, без да променяте ситуацията на устните и на лицето си, изпейте няколко тона и ще констатирате какъв брой трептящ, гласовит, блестящ и хубав звук ще получите.

из  „ Науката за дишането ” – Йоги Рамачарака

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР