Редакционната колегия на водещото американско издание The New York Times

...
Редакционната колегия на водещото американско издание The New York Times
Коментари Харесай

The New York Times: Каква е играта на Турция в случая с Джамал Хашоги?

Редакционната гилдия на водещото американско издание The New York Times разгласява публикация, в която се пробва да дефинира задачите на турския президент Реджеп Тайип Ердоган по отношение на убийството на журналиста Джамал Хашоги в Генералното консулство на Саудитска Арабия в Истанбул. Критично настроени в оценката си с цел да дейностите на Ердоган, от редакцията, представени от организация " Фокус ", позволяват, че водачът на Анкара употребява случая, с цел да укрепи още повече позициите си.
Турският президент преглежда убийството на Хашоги като опция да подкопае Саудитска Арабия, районен и набожен противник на Анкара. Турция реши да продължи по пътя на правораздаването и отхвърли да даде на Саудитска Арабия опцията да избегне отговорността за убийството на Хашоги, публицист на The Washington Post.
Новите известия, които се появяват през последните три седмици в следените от Ердоган локални медии, разкрива ужасяващи детайлности за убийството, привлякоха вниманието на света към жестокостта на младия престолонаследник на арабското кралство, Мохамед бин Салман, макар че администрацията на президента на Съединени американски щати ДоналдТръмп направила всички вероятни подмятания за това, че избира да си затвори очи за този факт.

По-рано тази седмица Ердоган още веднъж притегли вниманието на света към това извънредно събитие и за първи път разиска в детайли този въпрос в тирада, адресирана до членовете на неговата партия. Той назова случая „ съзнателно ликвидиране " и очерта хронологията на случилото се. Същевременно изиска от саудитите да дават повече детайлности и да екстрадират 18 обвинени, арестувани за да бъдат съдени в Турция. Ердоган също по този начин предложи, че зад убийството на Хашоги, осъществено в Консулството на Саудитска Арабия в Истанбул, стои принц Мохамед или някой негов доближен. „ По чия заповед тези хора пристигнаха тук? “, бе въпросът, който турският водач насочи към съпартийците си.
Такъв отворен апел към Саудитска Арабия, районна мощ, която поддържа близки връзки с Тръмп и зетта му Джаред Къшнер, е смела крачка. Какво чака да реализира Ердоган?
Малко евентуално е той да е бил доста шокиран от убийството на журналиста, като се има поради историята на Ердоган за противозаконния тормоз против представителите на медии и ограничението на свободата на печата. Миналата година редица неправителствени организации, наблюдаващи зачитането на свободата на средствата за всеобща информация, още веднъж показаха Турция като главен извършител на свободата на печата в света заради арестите на публицисти. И в случай че дейностите на Ердоган не са свързани със защитаването на свободата на печата, то тогава какви правила пази турския президент?
Разбира се, Ердоган е засегнат от това, че задгранична власт е направила толкоз тежко ликвидиране на територията на Турция – освен това в родния му град Истанбул. Саудитска Арабия изпрати екип от 15 убийци, с цел да извърши това закононарушение, въпреки че тялото на Хашоги към момента не е открито.

Може би Ердоган, както настояват американски публични лица и други специалисти, се пробва да употребява това ликвидиране, с цел да изтръгне пари от Саудитска Арабия, с цел да поддържа отслабената турска стопанска система в подмяна на това да помогне за отклоняването на съмненията от Рияд. Турската лира продължава да пада и инфлацията се усилва, което лимитира мощно опциите на турските служащи и държавното управление на страната.
Въпреки че този сюжет не е осъществен, към момента има опция да се реализира избран саудитско-турски компромис по отношение на запазването на тайната с спомагателните детайлности за убийството, макар че сега това, от което се нуждае светът, е цялата истина и изобличаването на виновните за гибелта на Хашоги.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР