Реакцията на Катар по отношение на изпирането на пари чрез

...
Реакцията на Катар по отношение на изпирането на пари чрез
Коментари Харесай

Неадекватната реакция на Катар срещу прането на пари с криптовалути предизвика критики

Реакцията на Катар във връзка с изпирането на пари посредством криптовалути и финансирането на тероризма получи рецензии от Специалната група за финансови дейности ( " FTAF " ).

Въпреки че наложи забрани на доставчиците на виртуални активи и на транзакциите с криптовалути, Катар не съумя да ги приложи дейно.

FTAF, интернационален надзорен орган със седалище в Париж, порица Катар за несъответстващите му ограничения против прането на пари. Според отчет на организацията Катар би трябвало да направи обилни усъвършенствания в битката с финансирането на тероризма.

В отчета се признава, че звеното за финансово разузнаване на Катар е добре оборудвано, само че не употребява задоволително добре комплицираните си благоприятни условия за разбор.

В него също по този начин се акцентира дребният брой присъди и наказателни преследвания за финансиране на тероризма в страната, като се акцентира несъответствието сред рисковия профил на Катар и обсега на преследваните и наказаните действия по финансиране на тероризма.

Въпреки че през 2019 година Катар забрани криптовалутите, от FTAF допускат, че използването е било незадоволително. Организацията установи, че Катар не е показал самодейно идентифициране и използване на евентуални нарушавания на възбраната.

Все отново от FTAF признават, че сред 2020 година и юни 2022 година са били отхвърлени 2,007 транзакции и са били закрити 43 сметки.

Мартин Чийк, ръководещ шеф във компанията за цифрово сходство SmartSearch, отговори на отчета на FTAF, като призна напредъка на Катар в ограниченията против прането на пари, само че акцентира нуждата от по-нататъшно подсилване на тяхната рамка за битка с прането на пари.

Той посочи смисъла на постоянна конструкция за цифрово сходство за попречване на прането на пари и други незаконни действия.

Въпреки възбраната за криптовалути и цифрови активи, Crypto.com, основана в Сингапур крипто борса, публично спонсорира Световното състезание по футбол през 2022 година Участниците имаха опция да употребяват BitPay Card, крипто дебитна карта, за осъществяване на покупки.

Нарастващата приложимост на цифрови активи породи опасения за пране на пари в международен мащаб. Неотдавна Европейски Съюз инициира нова консултация за справяне с това закононарушение, а правоприлагащите органи по света употребяват повече анализатори на веригата, с цел да откриват противозаконни финансови потоци.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР