Разводът по видеоконферентна връзка остава и след пандемията от COVID-19,

...
Разводът по видеоконферентна връзка остава и след пандемията от COVID-19,
Коментари Харесай

Ще можем да се развеждаме онлайн и след пандемията

Разводът по видеоконферентна връзка остава и след пандемията от COVID-19, защото към този момент е позволен с смяна в Гражданско-процесуалния кодекс от края на ноември предходната година. Това оповестиха от Софийския областен съд.

По време на изключителното състояние през 2020 година там бяха новатори в използването на този прийом за бракоразвод. Преди смяната в Граждански процесуален кодекс делата за бракоразвод по скайп бяха вероятни поради Закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние и законът за неговото изменение и допълнение, който даваше опция да се организират такива съвещания до 2 месеца след отпадането на изключителното състояние, споделят от съда.

Две съдийки от III Гражданско отделение на СРС бяха първите съдии, които приложиха този метод на разглеждане на бракоразводни каузи.

" От началото на изключителното състояние Софийски областен съд и Софийски градски съд вкараха видеоконференцията по каузи за ограничения за неотклонение и по Закона за здравето, което обезпечава провеждането им в относително безвредна среда за всички участници. По тези каузи присъединяване на арестуваното лице или на това, чието наложително лекуване се желае, се обезпечава чрез видеоконферентна връзка от ареста или болничното заведение, където е настанено, без да се довежда лицето в правосъдно съвещание, с което се подсигурява в действителност неговата сигурност ", изясни Даниела Александрова, зам.-председател на СРС.

И преди и в този момент обаче - изискването за онлайн развода е раздялата да е по взаимно единодушие.

В молбата до съда би трябвало да бъде записано, че съпрузите нямат срещу делото да се прегледа по скайп и да бъдат посочени аргументи за това, да вземем за пример, престояване в друга страна и неспособност за прибиране в страната поради пандемията.

Разводът по скайп, даже от покрива на мол, не е заблуда, а нова действителност в Софийския областен съд още от предходната година. Епидемията от ковид не стопира разделите сред брачни сътрудници и това наложи използването на бърза елекронизация, с цел да бъдат спазени противоепидемичните ограничения при гледането на каузи.

Най-големият областен съд в страната бе отличник в нововъведението и регистрира забележителни резултати - сътрудниците не губят време да вървят до съда, а се включват в правосъдното съвещание от място, което авансово декларират, а юристите им - от адвокатските фирми си.

Освен постигането на експедитивност и безспорна отдалеченост, разводите по скайп минават в мир и естетика, тъй като сътрудниците не се срещат очи в очи и по този начин опцията някой от тях да се раздразни.

В постройката на СРС има оборудвани няколко правосъдни зали, с което е предоставена техническа обезпеченост за осъществяване на отдалечено правосъдно съвещание.

" Следва да се има поради, че за осъществяване на такова съвещание е нуждата от спомагателна предварителна подготовка, което лишава повече време и надлежно ангажира в допълнение хора, както и наличие на систематичен админ по време на правосъдното съвещание, който може да се наложи да се включи за техническа обезпеченост за справяне с техническите проблеми, защото не всички съдии и правосъдни чиновници имат такива знания. В този смисъл е нужна спомагателна организация на хора, които да се ангажират няма. Най значимото обаче за осъществяване на тези съвещания е желанието и съдействието от страните по делото, защото без дейното им подпомагане това няма по какъв начин да се случи ", добави още Александрова.

След като делото се разпредели на съдията, той го преглежда и в случай че реши, че е уместно за осъществяване на отдалечено съвещание, дава предписание, с което да се уведомят страните за отдалечено осъществяване на съвещанието. Съдебен чиновник се свързва със страните и те показват по какъв начин ще се свържат. Насрочва се съвещанието и страните са известени за датата и часа.

В деня преди съвещанието се прави тест от правосъдния секретар на състава и IT експерт. При осъществяване на отдалечено правосъдно съвещание всяка страна, респективно нейният процесуален представител, могат поотделно да се включат, без значение от коя точка на страната или света, стига да са декларирали авансово акаунта, от който ще го създадат.

По време на съвещанието страните реализират връзката със съда или от адвокатската фирма на юриста си, или от у дома, други са на работното си място, имаше включване и от покрива на столичен МОЛ, или от паркиран автомобил.

По отношение на документите за идентичност без значение дали съвещанието е отдалечено или не, всеки би трябвало да се легитимира .
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР