Развиването на предприемаческата среда, иновациите и технологичната индустрия е приоритет,

...
Развиването на предприемаческата среда, иновациите и технологичната индустрия е приоритет,
Коментари Харесай

Политиците се захващат със „сините карти“ и създаването на нов тип дружество

Развиването на предприемаческата среда, нововъведенията и софтуерната промишленост е приоритет, към който политическите партии с лекост се сплотяват. По тематиките за намаляването на бюрократичната тежест, стимулирането на вложенията и основаването и привличането на гении съществува консенсус, какъвто не може да се види съвсем на никое място другаде. Въпреки това, въпроси като този за „ сините карти “ да вземем за пример е един от многото, които не престават да висят в пространството нерешени въпреки политиците да се ангажират с него още веднъж и още веднъж.

Това направиха представители на ГЕРБ, „ Продължаваме промяната “, Движение за права и свободи и „ Демократична България “ и по време на Powers Summit 2022, на който Economic.bg е медиен сътрудник. Събитието, целящо да предизвика действен диалог с бизнеса и съответни задължения от политиците, не участваха депутати от останалите три парламентарно показани партии (БСП, „ Български напредък “ и „ Възраждане “).
Болезненият въпрос с гениите
Освен че упорства за качествена промяна в образованието, в това число около настоящата тематика за СТЕМ кабинетите в учебните заведения, бизнесът от години приказва и за опциите за привличане на фрагменти извън. Облекчаването и ускоряването на процедурата по издаване на „ сини карти “ да вземем за пример ще помогне на жителите от трети страни да дойдат да работят в България. Днес обаче този механизъм е съвсем негоден.

Войната в Украйна акцентира освен смисъла на този въпрос, само че и по какъв начин дългогодишното му неглижиране в този момент коства пропуснати благоприятни условия за стопанската система. Хиляди хора с специалности, опит и експертиза напуснаха страната, само че това наподобява разумно – избраха уредени страни.

Хиляди хора от тези промишлености търсят ново място за живот. Няма по-подходящ миг за нас от този “, означи ръководителят на AIBEST Илия Кръстев, съгласно който привличането на гений ще докара до стопански растеж.

Законопроектът, който ще облекчи процедурата, е импортиран в Народното събрание и от промишлеността имат вяра, че депутатите биха могли да го докарат до край още в границите на 48-ото Народно заседание – стига да се захванат с него.
Слонът в стаята
България мъчно притегля фрагменти и капитал извън, като средата е единствено един от факторите. Според представителите на бизнеса не по-малко значим е имиджът ѝ пред света. Христо Христов, ръководител на Endeavor, разяснява неналичието на бранд, с който България да се асоциира в чужбина. Според него „ сините карти “ са значими, само че те са единствено една от дребните стъпки, които би трябвало да са част от доста по-голяма тактика.

Доброслав Димитров, ръководител на БАСКОМ, отиде по-далеч, говорейки за неприятния имидж, който някои политици основават за страната.

Каквито и карти и помощи да има, никой няма да пристигна в България, до момента в който я разпознава като неприятна дестинация. Молбата ми е към политиците – до момента в който сте тук, избийте се, в случай че желаете, само че когато сте на открито, недейте. “

Симптоматично за средата е и това, че родни компании и даже фондове за рисков капитал също избират да се записват отвън България. Неслучайно те постоянно избират Нидерландия или Люксембург, които не просто оферират положителни условия, само че и с годините са се трансформирали в синоним на местоположения за рискови вложения, предприемачество и нововъведения.

Предприемаческата среда се развива доста добре, само че на процедура сме платили много пари, с цел да се записваме в Нидерландия “, разяснява Христо Христов.

Божидар Божанов от Демократична България посочи смисъла на правосъдната промяна. Въпреки че не въздейства непосредствено върху бизнесмените, съгласно него тя е основна за цялостния бизнес климат в страната и образа на България на интернационалната сцена.

Що се отнася до законодателните промени в България, които ще оказват помощ за това фирмите да не бягат в чужбина, на дневен ред е смяната в Търговския закон, посредством която ще се сътвори нов вид юридическо лице – Дружество с изменчив капитал (ДПК). То бе гласувано на първо четене в Комисия по икономическа политика през вчерашния ден, а в този момент се разисква в пленарна зала. Целта му е да сътвори конкурентни условия за пускане на новаторски и бързо разрастващи се стартъп компании в България.

Въпреки че законопроектът е директно привързан с Плана за възобновяване и в този ред на мисли би трябвало да е приоритет на депутатите, той е следващият образец за от дълго време дъвкана и не докарана до дъно тематика. Той към този момент даже бе гласуван на първо четене в един от предходните къси парламенти, а в този момент процедурата трябваше да стартира изначало.
Изоставането ще коства скъпо
Отдавна приказваме за всичко това. Докато стигнем до нещата, които сме си заложили, хората вършат доста. Ако не се забързаме, постоянно ще сме в догонваща позиция. Особено поради това каква става цената на парите “, разяснява Илия Кръстев от AIBEST.

Бъдещото е софтуерно, само че доста хора не осъзнават, че то към този момент е тук, означи Доброслав Димитров от БАСКОМ. Според него течащата сега промяна ще промени света и след единствено пет години – с помощта на изкуствения разсъдък – той към този момент ще е неразпознаваем.

Не става дума да помогнем на една промишленост. Говорим за фундаментална смяна. Държавите, които създадат това и прегърнат технологиите, ще изпреварят не просто с десетилетия, а със епохи “, предвижда Димитров.
Ангажименти към бизнеса, които политиците поехаОбща тактика на страната и партиите в посока стартъпи, капитал, гении, акселератори, стимули; Стимулиране на вложенията в България - съответни законопроекти, свързани с смяна в Закона за поощряване на инвестициите;Синя карта на Европейски Съюз за привличане на нови умения и таланти; добра среда и удобства за правенето на бизнес;Изграждане на иновационни фасилитатори във финтех бранша (Sandbox).
Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинтехнологична промишленост предприемачество Powers Summit цели синя карта ПоследниНай-четениИндустрии 20 Политиците се захващат със „ сините карти “ и основаването на нов вид сдружение Енергетика 100 „ Почти без значение “: Ценовият таван на газа няма да проработи Телекомуникации 272 Nokia и Ericsson напущат Русия и се чака срив на мобилните мрежи Компании 120 Мъск търси „ някой задоволително малоумен “ да го замести в Twitter Любопитно 15061 Американски режисьор снима „ най-красивия голф клуб в света “ в България Компании 2450 Българската „ Мегапрофил ИГ “ удвоява производството си в Русе Компании 2180 Yettel възнамерява да събере 127 тона електронни боклуци до 2028 година Компании 1888 Profine Energy желае да строи плаваща слънчева централа в язовир „ Огоста “ Всички новини10:57 Енергетика 20 „ Почти без значение “: Ценовият таван на газа няма да проработиОще от ИндустрииВиж всичкиУзбекистан употребява България за европейските доставки на медВъзходът и спирачката на мебелната индустрияПродажбите на нови коли в България леко се забавят  Къде се намира България на бирената карта в Европа

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР