Развитието на 5G мрежите за високоскоростен интернет са отпаднали от

...
Развитието на 5G мрежите за високоскоростен интернет са отпаднали от
Коментари Харесай

Андреана Атанасова: 5G мрежите отпаднаха от Плана за възстановяване, готви се държавен телеком

Развитието на 5G мрежите за високоскоростен интернет са отпаднали от Плана за възобновяване, сподели някогашният заместник-министър на превоза и известията и сегашен ръководител на Алианса на софтуерните промишлености в България Андреана Атанасова пред bTV.

В условията за Плана за възобновяване е имало условие 20% от средствата да отиват за дигитален преход и цифрова промяна и то е покрито, само че въпросът е какви ще бъдат осъществените планове.
Според нея в първичния проект е имало план за покриване на всички автомагистрали от европейските транспортни коридори и дребни обитаеми места с добра мрежа за високоскоростен интернет.
По думите ѝ обаче в този момент с новия проект обстановката е неразбираема.

„ Беше изменен фрапантно Планът за възобновяване през месец март в доста къс период, като концепцията е изменена и вместо разрастване на мрежи ще имаме ориентиране на акцента към държавна мрежа, която ще бъде предоставена на останалите оператори “, сподели Атанасова.

Идеята в този момент е в учебните заведения и държавните институции да има мрежа, която да може да се употребява и да свърже всички институции.

По думите ѝ може да се стигне до извода за основаване на държавен телеком, а времето на такива телекоми към този момент е отминало. Опитът за създаване на държавна мрежа и и отдаването ѝ на оператори е неприятен, споделя някогашният заместник-министър на известията.

Ако предходният проект е предвиждал да покрие 500 обитаеми места с 200 000 семейства с високоскоростен интернет с 200 000 семейства, в този момент ще бъдат покрити единствено 300 хиляди души, споделя Атанасова.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР