Разследващите на ООН по правата на човека заявиха, че са

...
Разследващите на ООН по правата на човека заявиха, че са
Коментари Харесай

ООН: Има системен расизъм в полицейската работа в САЩ

Разследващите на Организация на обединените нации по правата на индивида обявиха, че са открили систематичен расизъм против чернокожите в полицейската и правосъдната система на Съединени американски щати и подчертаха нуждата от незабавна промяна.

В отчет след визитата си в Съединените щати те показват " надълбоко вкоренения систематичен расизъм против хората от африкански генезис в Съединените щати ".

От началото на годината в страната са регистрирани 338 всеобщи стрелби

В продължение на 12 дни през април и май екипът посети пет центъра за задържане и организира срещи с жертви, цивилен групи, представители на правосъдната система, полицейски профсъюзи и публични лица в Атланта, Чикаго, Лос Анджелис, Минеаполис, Ню Йорк и Вашингтон.

" Чухме десетки сърцераздирателни свидетелства за това по какъв начин жертвите не получават правораздаване или обезщетение ", сподели следователката Трейси Киси, представена от БГНЕС.

" Това е систематичен проблем, който изисква систематичен отговор. Всички заинтригувани страни, в това число полицейските ръководства и полицейските профсъюзи, би трябвало да обединят напъните си за битка с преобладаващата безотговорност ", добави тя.

Екипът от самостоятелни специалисти беше основан през 2021 година - година след убийството на афроамериканеца Джордж Флойд от бял американски служител на реда - с цел да проверява полицейското принуждение по света, подхранвано от расизъм.

Масова пукотевица е открита на събитие с доста хора

Проучванията демонстрират, че вероятността афроамериканците в Съединените щати да бъдат убити от полицията е три пъти по-голяма, в сравнение с при белите, а вероятността да бъдат лишени от независимост е 4,5 пъти по-голяма, споделят специалистите. От над 1000 случая на убийства, осъществени от служители на реда всяка година, единствено един % водят до покачване на обвинявания на чиновниците.

Те отхвърлиха теорията за " неприятната ябълка ", с която се изясняват убийствата и злоупотребите от страна на полицията.

Вместо това " има съществени доказателства, които сочат, че непозволеното държание на някои обособени полицейски чиновници е част от по-широк и застрашителен модел ", съобщи следователят Хуан Мендес.

Съединени американски щати се пробват да договорят освобождението на редника

Нагласите в американската полиция и система на наказателното правораздаване отразяват настройките в американското общество ", сподели той и добави, че има " остра потребност от цялостна промяна ".

В отчета са отправени общо 30 рекомендации към администрацията на Съединени американски щати и 18 000 полицейски организации в страната.

Наред с други неща, в него се споделя, че въоръжените служители на реда не би трябвало повече да бъдат първите лица, които реагират по дифолт в обстановки като психологични рецесии, бездомност, надзор на придвижването и учебна дисциплинираност.

В него също по този начин се акцентира систематичният расизъм, с който се сблъскват чернокожите служители на реда, и се осъжда " ужасяващото свръхпредставяне на хората от африкански генезис в системата на наказателното правораздаване ".

Той изрази дълбока угриженост по отношение на случаите на наказание на чернокожи деца на пожизнен затвор и необятно публикуваното потребление на карцер. 

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР