Разследването на убийството на опозиционния политик Борис Немцов в Русия

...
Разследването на убийството на опозиционния политик Борис Немцов в Русия
Коментари Харесай

Русия не е разследвала адекватно убийството на Немцов, реши Съдът в Страсбург

Разследването на убийството на опозиционния политик Борис Немцов в Русия е било неефективно и съветските управляващи не са работили съответно. Това написа в решение на Европейският съд по правата на индивида (ЕСПЧ), оповестено във вторник.

Немцов беше убит късно вечерта на 27 февруари 2015 година на Големия Москворецки мост, наоколо до Кремъл.

Осем години по-късно Европейски съд по правата на човека излезе с по делото, което дъщерята на политика - Жана Немцова , заведе против съветските управляващи. Съдът единомислещо постановява, че е налице нарушаване на член 2 от Европейската спогодба за правата на индивида, който се отнася до правото на живот.

Съдът в Страсбург постановява, че управляващите в Русия не са разследвали вярно кой би могъл да провежда и поръча убийството на Немцов. Също по този начин, съгласно съда, не са били разследвани догатките за вероятен политически претекст за убийството и вероятното присъединяване на държавни чиновници в закононарушението.

Европейски съд по правата на човека постановява, че съветските управляващи би трябвало да платят на Жана Немцова 20 000 евро като обезщетение за нанесени морални вреди.

Според правозащитника Вадим Прохоров , който в продължение на няколко години е бил юрист на Борис Немцов, а в този момент съставлява ползите на Жана Немцова пред Европейски съд по правата на човека, решението на съда " има фундаментален темперамент " и " безусловно символно значение ".

" Това в действителност е доказателство, че Европейският съд е възприел причините на страната на отбраната ", означи Прохоров пред Дойче веле.

Борис Немцов беше гневен съперник на съветския президент Владимир Путин и гибелта му се счита за най-знаковото политическо ликвидиране в страната. Немцов се издигна в съветската политика през 90-те години на предишния век, беше вицепремиер по време на президентския мандат на Борис Елцин и беше считан за негов евентуален правоприемник.

След идването на власт на Путин той беше изтласкан в периферията и се трансформира в изобличител на корупцията и съперник на съветската офанзива в Източна Украйна през 2014 година Убийството му се случи едвам няколко дни преди да оглави митинг против войната и откакто е получавал закани.

По делото за убийството на Немцов съдът призна за отговорни и осъди петима чеченци, измежду които и офицери от силите за сигурност, на сред 11 и 20 години затвор. Това са Заур Дадаев , който беше приет за директен реализатор на убийството, братята Анзор и Шадид Губашеви, както и Темирлан Ескерханов и Хамзат Бакаев. Никой от тях не се е признал за отговорен.

Хората, поръчали убийството, към момента не са разпознати. Сътрудници и близки на Немцов подлагат на критика следствието, като доста от тях са уверени, че чеченското или съветското управление е забъркано в убийството.

Медиазона и публичният антикорупционен план Scanner Project в границите на взаимно следствие на възможни съучастници в убийството откриха, че наказаните са общували с Асланбек Хатаев , чиновник на Шелковското районно ръководство на вътрешните работи на Чечня, за който се твърди, че е бил " деен член на групата ".

В деня на убийството на Немцов Хатаев и Руслан Геремеев - различен основен член на групата - са се обаждали и получавали позвънявания от члена на Съвета на федерацията Сюлейман Геремеев и Адам Делимханов - един от най-близките сътрудници на чеченския началник Рамзан Кадиров . Обаждали са се един на различен и след убийството, в това число в дните, в които групата е напускала региона, демонстрират още данните в следствието. Кадиров назова информацията за това погрешна и неуместна.

През март 2022 година , малко след нахлуването в Украйна, Русия беше изключена от Съвета на Европа. В отговор, на 16 септември тя публично престана да бъде страна по Европейската спогодба за правата на индивида и съобщи, че няма да извършва решенията на Европейски съд по правата на човека, постановени след тази дата. Руските управляващи одобриха специфичен закон за това, подписан от Путин.

Фактът, че страната е престанала да бъде член на съвета и страна по конвенцията обаче не освобождава държавното управление от отговорностите му по конвенцията по отношение на всяко деяние, което е било подхванато преди отдръпването му от съвета и конвенцията, отбелязва Европейски съд по правата на човека.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР