Искането за демонтажа на паметника на Альоша бе отправено в

...
Искането за демонтажа на паметника на Альоша бе отправено в
Коментари Харесай

Пловдивският кмет: Премахването на Альоша сега не е тема за Пло...

Искането за демонтажа на паметника на Альоша бе отправено при започване на годината, като имаше няколко оферти към Общинския съвет – за пряк ремонт от Политическа партия – Демократична България, а от Има Такъв Народ желаеха референдум.

 

В последна сметка предложенията бяха отсрочени и бе основана комисия в Община Пловдив от зам.-кметовете по строителство и финанси. Те би трябвало да изготвят разбори какъв брой би коствало премахването на паметника, каква е технологията за това, а също и какъв брой ще би трябвало да заплати Община Пловдив за референдум по тематиката, оповестява локалният уебсайт Trafficnews.

 

Очаква се, откакто тези разбори бъдат подготвени, те да бъдат известие на обществеността и да се вземе решение за монумента.

 

Пловдивският Паметник на Съветската войска (известен с името Альоша) е гранитна скулптура с височина 10,5 м, издигаща се на върха на хълма Бунарджик в Пловдив.

 

Общата му височина е 17,30 м, самият войник е висок 10,5 м. Главата му е 7 тона, а картечния му пистолет  - 2 тона.

 

Издигнат е през 1954 – 1957 година от архитектите Борис Марков, Петър Цветков, Николай Марангозов, скулпторите Васил Радославов, Георги Коцев, Иван Топалов, инж. Димитър Кънчев, Александър Занков и каменоделците Сашо Спасов, Вълчо Кадийски, Григор Михов. Прототип на статуята е руският боец от Трети украински фронт Алексей Иванович Скурлатов (1922 – 2013).

 

След 10 ноември 1989 година са правени няколко опита за унищожаване на паметника, само че те остават безуспешни.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР