Разногласията в Европа излязоха наяве на Световния икономически форум в

...
Разногласията в Европа излязоха наяве на Световния икономически форум в
Коментари Харесай

Европейски различия извън Брекзит проличаха в Давос

Разногласията в Европа излязоха нескрито на Световния стопански конгрес в Давос през вчерашния ден, когато стотици протестиращи се стекоха в швейцарския ски курорт, пренебрегвайки минусовите температури, с цел да жигосат участващите представители на елита, задето се интересуват повече от счетоводните си салда, в сравнение с от положението на света.

Скандирайки антикапиталистически лозунги, социалисти, еколози и други, събрали се покрай жп гарата в Давос, развяваха флагове и транспаранти с надписи като: " Давос е гнусота " и " Нека ядат пари ".

" Искаме по-добър свят, няма да решавате вместо нас! ", викаше 20-годишният Тома Брюше от Женева.

Демонстрацията в началото бе планувана най-много като митинг против президента Доналд Тръмп, който се очакваше в Давос тази седмица, преди да анулира присъединяване си поради прекъсването на работата на американското държавно управление. Протестите въпреки всичко се състояха, като стачкуващите изляха част от гнева си върху новия бразилски президент националист Жаир Болсонаро, който за разлика от Тръмп пристигна на форума.

Разделението се усещаше през цялата седмица в конгресния център на километър-два от гарата, изключително по отношение на търговията. Вчера обаче европейските различия станаха очебийни и не бяха единствено по отношение на Брекзит.

Холандският министър-председател Марк Рюте беше изключително прям, като съобщи, че по-богатите като цяло северни страни от Европейски Съюз стартират да усещат, че на по-бедния Юг му се разминава да не играе по разпоредбите по куп въпроси. Италианската позиция против разпоредбите на еврозоната за държавния дълг беше искрата, разпалила неговия яд.

Популисткото държавно управление в Италия, на власт едвам от година, реши да увеличи разноските надалеч над упованията на Европейски Съюз и леко отстъпи едвам откакто Европейската комисия заплаши с наказателна процедура. Въпреки оставащите опасения, че плануваните разноски ще усилят бремето на огровния италианския дълг и може да разбудят финансовата тресчица, " спяща " от 2015 година, когато Гърция беше избавена за последно, Европейска комисия реши към този момент да не подхваща дейности против Рим, да вземем за пример налагане на санкция.

По думите на Рюте хората в страната му го питат за какво Холандия ползва ограничения, с цел да съблюдава разпоредбите за бюджета, когато други страни като Италия не постъпват по този начин.

" Трябва да го вършим, тъй като желаеме домът ни да е в ред, не тъй като някакъв европейски контракт го изисква от нас, само че това основава съмнение сред Севера и Юга, и поради тези разграничителни линии, не съм оптимист, че можем да реализираме триумф във връзка с конкурентоспособността, промените и климатичните промени ", сподели той.

Италия влезе и в свада с Франция през последните дни по въпроси като метода по отношение на мигрантите, които прииждат към Европа по море. Италианският вътрешен министър, водач на една от двете популистки и евроскептични партии, ръководещи страната, назова френския водач Еманюел Макрон (непоколебим покровител на ЕС) " ужасяващ президент ".

Словесните престрелки са нежелан декор за Европейски Съюз, който е на път да изгуби основна страна членка - Англия, след по-малко от два месеца.

Несигурност тегне над излизането на Англия, откакто договорката за Брекзит на английския министър председател Тереза Мей беше отхвърлена от депутатите и в този момент тя се пробва да откри решение в един толкоз разграничен парламент. Това повдига опцията Англия да напусне Европейски Съюз без договорка на 29 март, което може да има големи последствия за стопанската система, в случай че митата и граничните инспекции бъдат възобновени. Европейски Съюз прави всичко по силите си да го избегне, само че някои политици стартират да приказват за удължение на периода за напускането на Англия, с цел да дадат на страната повече време да реализира консенсус, до момента в който други загатват за поддръжка за втори референдум.

Все отново всички са съгласни, че Брекзит " без договорка " ще навреди еднообразно както на Европейски Съюз, по този начин и на Англия.

" Според мен при вид " без договорка " Обединеното кралство ще се изправи пред съществени компликации ", сподели ирландският министър председател Лио Варадкар, като добави: " При разновидността " без договорка " Обединеното кралство няма да има никакви търговски съглашения с който и да било и считам, че ще му е доста мъчно да подписа сходни съглашения, в случай че не е решен въпросът за ирландската граница. Така че откакто имаме готово решение на масата, дано го ратифицираме ".

Този мотив влиза в несъгласие с един от основните постулати за облагите от Брекзит, изтъкван от много време от последователите на разновидността " без договорка ".

" Банк ъв Ингланд " предизвести в края на предходната година, че английската стопанска система може да се свие с 8 % за няколко месеца, в случай че страната напусне без договорка и без преход към бъдещо комерсиално съглашение с Европейски Съюз. Очакваният потрес може да намали цените на парцелите с близо една трета.

Гуверньорът на централната банка Марк Карни сподели, че английските банки са задоволително мощни финансово, с цел да оцелеят при сходен сюжет. Пристанищата и границите обаче ще бъдат изправени пред огромни логистични проблеми.

За доста компании просто е прекомерно мъчно да се приготвят за вид " без договорка ", сподели Карни.

" Компаниите вършат каквото могат, само че в доста случаи не могат да създадат нищо ", добави той.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР