Разливът на дизелово гориво край руския град Норилск проникна в

...
Разливът на дизелово гориво край руския град Норилск проникна в
Коментари Харесай

Екологичната катастрофа в Северна Русия се разраства

Разливът на дизелово гориво край съветския град Норилск проникна в прилежащото езеро Пясино, оповестяват съветските медии с позоваване на губернатора на Красноярския край Александър Ус.

"Това е превъзходно езеро, дълго към 70 километра. Естествено, там има риба, хубава биосфера ", показва Ус, като признава, че не може да предвижда по какъв начин екосистемата ще понесе замърсяването.

По думите му, в този момент е значимо да не се допусне приключване на токсични субстанции в река Пясина, която отива на север. Еколозите се притесняват, че екокатастрофата може да засегне Северния ледовит океан.

Езерото Пясино се намира по течението на нечистата от повредата река Амбарная. Пясина е единствената река, която води началото си от него и се влива в Карско море.

Междувременно Съединени американски щати предложиха на Русия помощ за ликвидиране на региона, само че съветските управляващи още не са решили дали да търсят подпомагане.

Замърсяването беше породено от повреда на локалната ТЕЦ-3, при която бяха изпуснати петролни артикули в реките Далдикан и Амбарная. По-рано шефът на компанията "Норилски никел " Владимир Потанин съобщи, че за очистване на разлива ще са нужни минимум 10 милиарда рубли.

Съобщава се, че при повредата са изтекли 20 000 тона дизелово гориво. Еколозите дефинират станалото като най-голямата екологична злополука в Арктика.

Според съветските управляващи, с цел да се възвърне екоравновесието в почвите и водите след петролния разлив, ще са нужни минимум 10 години. Според шефа на Института по екология Борис Моргунов, природата в Арктика се възвръща по-бавно и процесът може да отнеме десетилетия.

През последните 24 часа у нас за коронавирусна зараза са изследвани 1777 проби. 79 от тях са с позитивен резултат. Това демонстрира Националната осведомителна система. Разпределението по области по сегашен адрес на лицата е, както следва: Бургас – 2; Враца– 1; Кърджали– 1; Пазарджик– 16; Плевен– 4; Пловдив– 1; Разград– 2; Сливен– 16; София област – 5; София град – 18; Шумен– 12; Ямбол– 1.

Потвърдените в България случаи на новия ковид все още са общо 2889, от които дейни са 1099. Излекуваните лица са 1623, от които 36 са регистрирани през миналото денонощие.

В лечебни заведения за болнична помощ се намират 161 пациенти с потвърден COVID-19, като 13 от тях са настанени в интензивни структури.

Според Националната осведомителна система у нас новият ковид е установен при 302 лица-медицински чиновници. Пет са общо новите случаи, открити в София, Сливен и Ямбол.

167 са умрелите лица, при които е бил доказан COVID-19. През миналите 24 часа са регистрирани 3 нови смъртни случая. Касае се за:

Жена на 76 години с пневмония и съпътстващо сърдечно заболяване;

Мъж на 53 години с съпътстващо сърдечно заболяване и хронично белодробно заболяване;

Мъж на 76 години с пневмония и с други съпътстващи болести.

Министерството на здравеопазването изрича съболезнования на фамилиите и околните на умрелите.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР