Правителството на Норвегия ще признае днес съществуването на независима палестинска

...
Правителството на Норвегия ще признае днес съществуването на независима палестинска
Коментари Харесай

Норвегия призна Палестина като независима държава

П равителството на Норвегия ще признае през днешния ден съществуването на самостоятелна палестинска страна , оповестяват норвежката социална телевизия Ен Ер Ко (NRK) и вестник " Афтенпостен, " като се базират на неназовани източници. Норвежкото външно министерство за момента не дава отговор на молбата за коментар на Ройтерс.

Очаква се и ирландското държавно управление да разгласи през днешния ден, че признава Палестина за страна, заяви през вчерашния ден осведомен източник.

Членуващите в Европейския съюз Ирландия, Испания, Словения и Малта дадоха индикации в последните седмици, че възнамеряват да подхващат тази стъпка, потвърждавайки, че решението за две страни е основно за установяването на дълготраен мир в региона, отбелязва Ройтерс.

Breaking | Norway has officially recognized an independent Palestinian state.

According to the Norway Prime Minister's office, Norway has officially recognized Palestine as a state, aligning with international law and relevant Security Council resolutions. This recognition…
— Quds News Network (@QudsNen)
Норвежкият министър председател и министърът на външните работи се чака да дадат през днешния ден конференция, като оповестената тематика е Близкият изток.

Норвегия, която не е член на Европейски Съюз, от дълго време декларира, че ще признае Палестина като страна единствено в случай че това има позитивно влияние върху мирния развой сред Израел и палестинците - в благозвучие с това, което Съединени американски щати споделиха по този въпрос.

Норвегия е непосредствен съдружник на Съединени американски щати и през последните десетилетия неведнъж се е опитвала да спомага за постигането на мир сред Израел и палестинците. Миналия месец министър председателят Юнас Гар Стьоре съобщи, че страната му е подготвена да вземе решение за признание на палестинска страна, само че към момента не е определила по кое време да го направи.

Девет от общо 27 страни членки на Европейския съюз признават Държавата Палестина. Осем от тях го направиха преди присъединението си към блока - още откакто палестинският водач Ясер Арафат разгласи на 15 ноември 1988 година Палестина за самостоятелна страна - Малта, Кипър, Чехия и Словакия (до 1993 година Чехословакия), Унгария, Румъния, България и Полша. Те бяха последвани през 2014 година от Швеция, която стана първата страна, признала Палестина след влизането си в Европейски Съюз.

* Вижте и това видео от архива ни: 

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР