Различни мнения относно първата възможна дата за отпадането на дерогацията

...
Различни мнения относно първата възможна дата за отпадането на дерогацията
Коментари Харесай

Съветът по сигурността обсъди кога да отпадне дерогацията за руски петрол

Различни отзиви по отношение на първата допустима дата за отпадането на дерогацията за съветския нефт показаха част от участниците в днешното изключително съвещание на Съвета по сигурността към Министерския съвет, което стартира рано тази заран и продължи към три часа и половина.

Фокус на съвещанието бяха оценката на последствията и рисковете за националната сигурност на България при вероятно приемане на проектозакона, който планува анулация в тридневен период на предоставената от Съвета на Европейския съюз дерогация за преработката на съветски петрол от българската рафинерия.

Доклади по тематиката са предоставени от способените органи - Държавните организации „ Национална сигурност ” и „ Разузнаване ”, както и Служба „ Военно разузнаване ”, заяви Българска телеграфна агенция.

Всяко редуциране на периодите покачва риска от повишаване на цената на горивата

Всяко редуциране на периодите за унищожаване на дерогацията покачва рисковете от нарушение на оперативната активност на " Лукойл " и покачва риска от повишаване на пазарната цена на горивата.   Това съобщи министър-председателят Николай Денков на брифинг след края на съвещанието на Съвета по сигурността към Министерския съвет, на което се разиска препоръчаната анулация на дерогацията за съветския петрол.   Премиерът показа пред медиите отчета, въз основа на който бяха взети решенията в Народното събрание във връзка с периодите за унищожаване на дерогацията.

Денков сподели, че в отчета е записано, че " ако Народното събрание реши да прегледа и одобри законопроекта № 4935401114 от 10 ноември 2023 година при наличната информация, минималните периоди за поетапно унищожаване на дерогацията са: след 31 декември 2023 година не повече от 50% вносен неруски нефт; след 31 януари 2024 година - не повече от вносен 25% съветски нефт; от 1 март 2024 година напълно неруски петрол ".   Денков прочете решенията, взети на Съвета по сигурността, който по думите му продължи 3,5 часа и " беше много изчерпателен, с цел да могат да бъдат разисквани всички опасности и методите, по които могат да бъдат минимизирани ", добавя Българска телеграфна агенция.   Премиерът акцентира, че са разисквани рисковете във връзка с опциите за работа на рафинерията, тъй че тя да не спре, в случай че не получи нефт.

Обсъждан е и вторият риск по тази причина какво може да се случи на пазара на горива при понижаване на потенциала на работа или прекъсване на работата на рафинерията. Трябва поетапно да се реализира промяната на нефта, тъй като другояче се основават софтуерни опасности – запушвания, детонации, пожари, сподели Денков.

Той добави, че решението на Съвета по сигурността удостоверява изводите, направени в систематизирания отчет от 29 август 2023 година, направен от министъра на стопанската система и промишлеността и министъра на енергетиката в координацията на министъра на финансите и министъра на превоза и ръководителите на ДАНС, Военно разузнаване и Държавна организация " Разузнаване ".    Попитан тормози ли се от повишение на цените на горивата министър-председателят сподели, че се тормози.

" Затова в периодите, предоставени при предходния отчет, бяхме минимизирали рисковете по този метод, че да няма заплаха от повишение на цените на горивата ", съобщи Денков. В момента, със съкращаването на периодите, този риск се усилва доста, което е и написано в отчета, акцентира той. " Нямаше да водим този диалог, в случай че в Народното събрание не беше импортирано предложение за преустановяване на дерогацията за три дни ", сподели министър председателят. Според него нямаше да има и заплаха от повишение на цените на горивата, както и да има клюки от вероятен дефицит на горива. Всичко това става допустимо, тъй като някой не се интересува от тези опасности, сподели Николай Денков. 

  Денков сподели в отговор на въпрос, че решенията на Съвета са взети на база на експертно разискване на рисковете и няма политически детайл в тях.

Може би, в случай че имаше подобен детайл, щяхме да търсим пренасяне в мандата на Мария Габриел. 1 март е към момента в мандата на сегашното държавно управление, уточни министър-председателят.    Според него полемиката по време на днешния Съвет е била експертна.

Ако някой търси политически изяви, един от методите е да си тръгне сърдит от тази среща, съобщи Денков, помолен да разяснява преждевременното овакантяване на днешната среща от представителите на ГЕРБ и Движение за права и свободи.   За таксата от преноса на съветски газ през страната ни Денков сподели, че полемиката по таксата и нейното присъединяване в бюджета за 2024 година ще бъде част от полемиката за държавния бюджет.

„ Нито желая, нито имам опция да разисквам през днешния ден по какъв начин ще се развие бюджетът за 2024 година “, сподели министър председателят. До момента не знам да има приходи от тази такса в държавния бюджет, само че това са въпроси към финансовия министър. Това, което знам, е, че върви полемика с Европейска комисия, те дават явен знак, че ние имаме право да постановяваме такси, като би трябвало да са приложени точно юридически, тъй че да сме сигурни, че няма благоприятни условия за разнообразни тълкувания, съобщи министър председателят Денков.

Според него е ясно е, че ще има разногласия с „ Газпром “, " само че това не значи, че ние би трябвало да ги постановяваме ". 

Не по-рано от 1 март следващата година

Отмяната на дерогацията преди 1 март следващата година крие опасности, съобщи съпредседателят на „ Продължаваме Промяната “ Кирил Петков след края на днешното съвещание на Съвета по сигурността към Министерския съвет, на което беше разисквано предлагането за отпадането на дерогацията за съветския петрол.    Петков уточни, че от групировката са подготвени да уточняват първичното си предложение дерогацията да отпадне от 15 март, като новата дата да бъде не по-рано от 1 март.    Всичко друго преди тази дата би донесло големи и голословни опасности, сподели още Кирил Петков, представен от Българска телеграфна агенция.    „ Това не е на база на нашето мнение, а на база на чуване на всички служби и министерства. Независимо от политическата изразителност, която ще бъде изказана през идващите дни, ще отстояваме интереса на българските жители. Това е нашият единствен приоритет в тази ситуация. Едновременно с това сме за най-бързото преустановяване на паричните потоци към Путин и неговото държавно управление, само че това не би трябвало да стане за сметка на голословни опасности за българските жители “, уточни Кирил Петков.    Попитан за какво представителите на ГЕРБ-СДС, както и на Движение за права и свободи, които поддържат към този момент направеното предложение дерогацията да отпадне в тридневен период, са си тръгнали преди края на съвещанието, Петков отговори:

„ За мен беше значимо да остана до края на срещата, с цел да чуя всичките експертни отзиви, преди да имам извънредно мнение за нашето политическо държание в Народното събрание. Според мен всеки един депутат е задължен да се запознае с цялата справедлива информация преди да вземе това решение. Тръгвайки си по-рано, значително изпуснаха и огромна част от информацията, която беше докладвана “.

  По думите му Агенция „ Митници “ продължава да си прави работата по надзор на износа на горива.   Петков уточни, че датата 1 март следващата година е била доказана като най-ранната допустима за отпадане на дерогацията и от страна на специфичния представител на страната в „ Лукойл “, а аргументът за това още веднъж са софтуерните опасности.    Кирил Петков дефинира като „ политически капан “ изказванията на ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи, че „ Продължаваме Промяната – Демократична България “ гласоподава като коалиция с „ Българска социалистическа партия за България “ и „ Възраждане “ за оставането на дерогацията.

„ Ако сме виновни към българските жители и спазим периодите, предложени от специалистите, ни упрекват, че пазиме съветските ползи. Ако не сме виновни и се повишат цените на бензиностанциите за всички български жители, има този риск нашето държавното управление да бъде упрекнато за това. С други думи този капан се употребява и в двете направления, с цел да имаме политически загуби “, счита Петков.

 Коалиция „ Путин “   Като „ изцяло безполезна “ и „ загуба на време “ дефинира днешното съвещание на съвета ръководителят на парламентарната група на Движение за права и свободи Делян Пеевски.

„ Не чухме никакви доводи за какво би трябвало да продължи и да не бъде спряна тази дерогация “, сподели той пред медиите, напускайки съвещанието преди края му. „ Новата коалиция ще се роди от " Възраждане ", Българска социалистическа партия и " Продължаваме промяната ". Коалицията " Путин " е реалност “, уточни още той.    Разбрахме също, че митниците не са си свършили работата, глобите са били нарушавани, за което ще подадем навреме още на следващия ден сигнали до прокуратурата и ДАНС. Митницата никаква работа не е свършила, не е направлявала изобщо къде са отивали доставките, сподели Пеевски.   Още преди началото на срещата Пеевски удостовери позицията на Движение за права и свободи, че дерогацията би трябвало да отпадне незабавно.

 „ Лукойл “ е бил подготвен да премине на напълно неруски петрол   Представителите на ГЕРБ-СДС първи напуснаха съвещанието на Съвета предварително.

„ Не в тридневен период, а още през вчерашния ден „ Лукойл “ са били подготвени да преминат към напълно неруски петрол, с понижен потенциал на работа на „ Нефтохим “, който обаче е задоволителен да задоволи страната с горива “, сподели Делян Добрев, ръководител на Комисията по енергетика.    „ На срещата стана ясно, че макар санкционния режим и дерогацията да разрешават горива от съветски генезис да се продават единствено в страната и в Украйна, повече от 50% от създадените горива на „ Лукойл “ са изнасяни из целия свят. Има десетки танкери, които са претоварвани в намерено море и даже не се знае коя е крайната им дестинация. Това е нещо извънредно скандално. Сигурен съм, че по тази тематика следствията ще продължат “, сподели още Добрев.   Печели се на гърба на българските жители, добави Десислава Атанасова, ръководител на групата на ГЕРБ-СДС.        
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР